{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH iduće sedmice razmatra ustavnost seta zakona o akcizama

Piše: Er. M./Klix.ba
7.2.2018. u 16:21
21
14
Ustavni sud BiH iduće sedmice razmatra ustavnost seta zakona o akcizama
21
Ustavni sud BiH iduće sedmice razmatra ustavnost seta zakona o akcizama
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine izjasnit će se 15. i 16. februara o ustavnosti seta zakona o akcizama koji su doveli do povećanja cijena goriva u našoj zemlji, potvrđeno je za Klix.ba.
"Zahtjev devetnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH uvršten je u dnevni red 108. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH za 15. i 16. februar 2018. godine s početkom u 9:30 sati", rečeno nam je u Ustavnom sudu BiH.

Državni parlamentarci koji su na sjednici glasali protiv seta zakona o akcizama tražili su od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru, odnosno da stavi van snage odredbe usvojenih zakona do donošenja konačne odluke. U prijevodu to znači da bi Ustavni sud BiH mogao svojom odlukom vratiti cijene goriva koje su bile na snazi prije usvajanja izmjena zakona.

Ustavni sud BiH zatražio je 24. januara 2018. godine od Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se očituje o zahtjevu 19 zastupnika za ocjenu ustavnosti zakona, a predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto proslijedila je zahtjev članovima Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH.

Podsjećamo, parlamentarci su u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveli da je Zastupnički dom PSBiH prekršio članove Ustava BiH koji se odnose na demokratska načela, nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Potpisnici zahtjeva za ocjenu ustavnosti Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Nenad Lalić, Momčilo Novaković, Đorđo Krčmar, Željko Komšić, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Jasmin Emrić i Zaim Backović posebno su istakli činjenicu da je Zastupnički dom PSBiH razmatrao set zakona o akcizama kao prijedlog Doma naroda PSBiH, a ne prijedlog Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, u ovom slučaju svjesno su učinjene brojne povrede Poslovnika Doma naroda PSBiH i Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH. Parlamentarci su naveli i da je Dom naroda PSBiH preuzimanjem tri prijedloga zakona od stvarnog predlagača Vijeća ministara BiH preuzeo i funkciju izvršne vlasti, čime je narušena triparitetna podjela i nezavisnost vlasti u BiH.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Ustavni sud BiH informisan je i da je Parlamentarna skupština BiH usvojila različite tekstove dva zakona iz seta zakona o akcizama. Naime, sadržajno se razlikuju verzije zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku od verzije zakona koja je napisana na srpskom jeziku. Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević nedavno je izjavila da se nada kako će Ustavni sud BiH staviti zakone van snage te da bi bilo porazno za kompletno pravosuđe ukoliko Ustavni sud BiH legitimizira usvajanje različitih tekstova zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: