|

Ustavni sud BiH donio presude u korist Nikšića i Krajine

Ustavni sud BiH donio presude u korist Nikšića i Krajine
5
S
SRNA
8.12.2014. u 16:50
12
komentara
5

dijeljenja
Ustavni sud BiH donio presude u korist Nikšića i Krajine Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH donio je dvije presude u korist premijera Federacije BiH (FBiH) Nermina Nikšića, te federalnog ministra finansija Ante Krajine.
U presudi koja se tiče zahtjeva premijera i ministra finansija za razrješenje spora sa predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, koji se odnosio na odluku predsjednika o smjeni ministra finansija, navodi se da je federalni Ustavni sud, nakon provedenog postupka, ocijenio da je ovom odlukom predsjednika povrijeđeno pravo premijera iz Ustava FBiH.

Takođe, u ovoj presudi se ističe da nije postojao ustavni osnov za donošenje odluke o smjeni Krajine.

Drugom presudom, koja se odnosi na odluku predsjednika FBiH o raspuštanju Revizorskog tima za koordinaciju procesa revizije korisnika boračkih naknada u FBiH, Ustavni sud je utvrdio da predsjednik FBiH nije imao ni ustavno ni zakonsko pravo da donese ovakvu odluku, te je na taj način povrijedio pravo federalnog premijera u izvršavanju zakona.

Ovim presudama nedvosmisleno je potvrđeno da su pojedine političke snage u FBiH i visoki funkcioneri zloupotrebljavali svoje pozicije i pokušavali neustavno i nezakonito blokirati određene procese i tako spriječiti Vladu FBiH u izvršavanju njenih zakonskih obaveza, saopšteno je iz federalne Vlade.

Iz Vlade ističu da je takvo djelovanje prouzrokovalo značajne zastoje u provođenju niza bitnih reformskih procesa, zbog čega su na kraju štetu pretrpjeli svi građani FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...