Normalna praksa
3

Ustavni sud BiH: Donijet ćemo odluku po apelaciji Borjane Krišto kad se očituje visoki predstavnik

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik i potpredsjednici Ustavnog suda BiH očitovali su se na današnjoj konferenciji o apelaciji Ustavnom sudu BiH koju je podnijela predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, kazavši da će odluka biti donesena kad bude stavljena na dnevni red.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević kazao je da odluka na protekloj sjednici nije donesena, jer je tada obavljena preliminarna rasprava.

"Iz dva razloga smo odlučili da se obratimo i Kancelariji visokog predstavnika, a jedan od razloga je to što u periodu kad je mijenjan Ustav FBiH Kancelarija visokog predstavnika je direktno učestvovala u promjeni Ustava FBiH. Ne radi se ni o kakvom novom postupanju. Riječ je o jednoj relativnoj praksi. Kad će biti? Bit će kad se pribave svi elementi", rekao je Knežević.

Objasnio je da kad visoki predstavnik interveniše u ustavnopravnom poretku, on je zapravo ustavotvorac, on je donosilac osporenog akta u mjeri u kojoj je osporen, u konkretnom slučaju - jednog člana.

"Stoga je jasno da tražimo njegov komentar, po istoj logici, analogiji. Visoki predstavnik je bio zakonodavac i njemu se daje prilika da daje mišljenje. To je bilo u svojstvu prijatelja suda. Može imati tu konotaciju, odnosno taj kontekst. Mislim da je to upotpunilo ovaj dio", kazao je Knežević.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić rekao je da traže da se očituje onaj akter koji je utjecao na osporavanje određenog akta i da je to u pravosudnoj praksi normalno.

"Mi imamo devet neizvršenih odluka ocjene ustavnosti. Trenutno imamo pet neizvršenih u kojima nismo donijeli odluku o neizvršenju. Od ovih devet šest nije izvršila Parlamentarna skupština. Najstariji predmet koji nije izvršen donesen je 2010. godine i odnosi se na Mostar. Rokovi su istekli. Mi ćemo donijeti rješenja, jer druge mogućnosti nemamo. Država i entiteti treba da urade svoj dio posla", kazao je Tadić.