Ostaje u pritvoru
38

Ustavni sud BiH djelimično usvojio žalbu Amira Zukića: Povrijeđeno mu pravo na porodični život

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, koju je podnio protiv rješenja Kantonalnog i Općinkog suda u Sarajevu, u dijelu koji se odnosi na pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života iz Ustava BiH i Evropske konvencije za ljudska prava.

Podsjetimo, njegov advokat Ahmed Žilić kazao je kako samo Zukiću, od svih uhapšenih u akciji Bosna, nije dozvoljena komunikacija sa suprugom i djecom, niti telefonski, niti posjetom. U apelaciji je osporavao rješenja o određivanju i produženju pritvora svom branjeniku, te je kazao kako optužnica nema čvrste dokaze.

Ustavni sud BiH je odbio apelaciju kao neosnovanu u dijelu koji se odnosi na prava na ličnu slobodu i sigurnosti, nezakonito hapšenje i hitno rješavanje postupka, pravo na pravično suđenje u vezi sa imunitetom, pravo na pravično saslušanje, te pravo na nediskriminaciju prema članovima Ustava BiH i Evropske konvencija za zaštitu ljudskih prava.

"Ustavni sud BiH je odbacio kao neosnovanu apelaciju Amira Zukića u odnosu na ostale standarde člana II/3.e) Ustava BiH (Pravo lica da ne bude držano u ropstvu ili potčinjenosti, ili na prisilnom ili obaveznom radu) i član 6. st. 1. i 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i član 7. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je preuranjena", stoji u presudi.

Apelacija je usvojena u dijelu koji se odnosi na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života iz člana II/3.f) Ustava BiH i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda kojim garantuju svakome pravo na privatni i porodični život, dom i prepisku.

Podsjetim, Zuki je uhapšen u akciji Bosna, a optužnica je potvrđena 13. marta. Zukića i Bibića se, prema navodima Tužilaštva, tereti da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga je Zukić koristeći svoj utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Pritvor mu je produžen 15. maja za još dva mjeseca ili nove odluke Općinskog suda Sarajevo.