BiH
4

Ustavni sud BiH djelimično usvojio apelaciju odbrane Bojana Cvijana

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju odbrane Bojana Cvijana u kojoj je utvrđeno da je, kako nam je rekla jedna od Cvijanovih advokatica Lejla Čović, došlo do povrede prava na presumpciju njegove nevinosti u postupku koji se vodio protiv njega pred Sudom BiH u predmetu "Lutka".

Podsjetimo, Cvijan je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo, ubistvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela.

"Do povrede je došlo iz izjavi koju je dao Goran Zubac odmah nakon hapšenja Bojana Cvijana, Sadika Ahmetovića koji je 6. februara 2012. godine rekao da je akcija Lutka rezultat ozbiljnog lanca organizovanog kriminala i Borisa Grubešića koji je rekao da se radi o jednoj od najopasnijih zločinačkih organizacija. Ustavni sud je utvrdio da su te riječi koje su oni koristili u izjavama utjecale na javnost na način da stvore sliku da su oni krivi prije nego što je sud donio odluku o tome. To je utjecalo i na sudske vlasti da unaprijed stvore sliku po pitanju njihove krivnje. Sud je utvrdio da je bilo neustavno davati takve izjave i utvrđene su povrede njihovih ljudskih prava", rekla je Čović.

Bojan Cvijan, bivši šef Odjela za borbu protiv droge SIPA-e, uhapšen je u okviru akcije Lutka 2012. godine. Smatrao se pripadnikom kriminalne grupe Darka Eleza.