Benjamin Cardin
0

Ustavne reforme za članstvo u NATO-u i EU

FENA
Benjamin Cardin
Benjamin Cardin
Ukoliko BiH želi da ostvari svoje ciljeve - članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji - ona mora provesti ustavne reforme, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi Kongresa Sjedinjenih Država senator Benjamin Cardin.

Cardin je u protekla dva dana predvodio jedanaestočlanu delegaciju Kongresa SAD u BiH, pred put za Vilnus, u Litvaniji, gdje će se održati Parlamentarna skupština OSCE-a.

Sama veličina delegacije pokazuje važnost koju u Kongresu SAD-a pridaju BiH, kazao je Cardin.

Naveo je da su kongresmeni tokom razgovora sa bh. političkim liderima, kod kojih postoje neslaganja o ustavnim promjenama, nastojali da ih ohrabre da pregovaraju sa dobrom namjerom kako bi se došlo do rješenja koje će omogućiti državnoj vladi da funkcionira, uz poštovanje prava entiteta.

Cardin se nada da će ova posjeta pomoći da se podstakne ustavna reforma.

Pomoćnik lidera demokratske većine u Senatu Dick Durbin je izjavio da je nakon što su novi američki predsjednik i potpredsjednik, Barack Obama i Joe Biden, obnovili napore u BiH i Kongres spreman raditi na dvostranačkoj osnovi da se pomogne BiH.

Durbin se, međutim, ne slaže sa stavom nekih bh. političkih lidera da će sam ulazak zemlje u NATO osigurati mir i stabilnost u BiH.

"Nesumnjivo je da će članstvo u NATO-u učiniti BiH stabilnijom, ali težak posao na osiguranju mira i stabilnosti moraju uraditi ljudi iz BiH", kazao je on.

Durbin je, također, ocijenio da se BiH suočava s velikim zadatkom pomirenja i u tom kontekstu je pozvao da se iskreno govori o nedavnoj prošlosti.

Kongresmen Rick Smith, republikanac, istaknuo je da je daytonsko rješenje bilo minimum i da se nikad nije smatralo da to treba biti dugoročno rješenje, nego samo jedan "most".

"Građani BiH zaslužuju bolje od sadašnjeg mehanizma", ocijenio je on.

Naglasivši da je ustavna reforma nešto što je potrebno ne zato što to traže SAD ili EU, nego što to zaslužuju građani BiH, Smith je rekao da ne zna za nijedan slučaj u svijetu kao s Parlamentom BiH, gdje samo 25 posto zastupnika može blokirati donošenje bilo kakvog zakona.

Pojasnio je da je zbog ove blokade visoki predstavnik morao godinu za godinom donositi zakone. Poslanici iz Republike Srpske blokirali su pritom više od 200 zakona. On je za to da se vlada na principu većine, ali uz zaštitu manjine, i izrazio je zabrinutost članova delegacije da može doći do zakonodavne paralize ako visoki predstavnik ode prije vremena.

Još jedan republikanac u delegaciji, George Voinovich, također je istaknuo da u Kongresu podržavaju obnovljeni interes predsjednika Obame i potpredsjednika Bidena za BiH. U tom smislu je najavio zajednički rad s evropskim kolegama da se učini sve da se pomogne pomirenje u BiH.