{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a

S
9.4.2009. u 00:24
0
0
Ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a
0
Ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a
Foto: Reuters
Ministar inostranih poslova Francuske Bernard Kouchner izjavio je da ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a i da bonska ovlaštenja mogu biti samo posljednje sredstvo rješavanja nesuglasica u BiH. Kušner je istakao da su svi svjesni da je funkcionalnost institucija BiH daleko od zadovoljavajuće i da su neophodne promjene da bi BiH ušla u EU.
"Vrijeme je da se otvori novo poglavlje u istoriji ove zemlje tako što će se ispuniti zacrtani ciljevi i uslovi kako bi se se ubrzala tranzicija u Kancelariju specijalnog predstavnika EU. Nastojimo ohrabriti proces dijaloga i traženja političkog kompromisa", rekao je Kouchner za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je naveo da bi prudski proces morao biti ne samo nastavljen, već i proširen na sve političke snage čiji prioritet mora biti stvaranje evropske budućnosti BiH, bez zadnjih namjera i preduslova.

''Cijeli region je angažovan na približavanju EU i NATO-u. To je ključ njegove stabilnosti, njegovog demokratskog sidrišta i budućeg prosperiteta. Svaka zemlja ima svoje probleme, svađe između država regiona usporavaju proces, ali je pravac već zacrtan'', rekao je Kouchner i istakao da je situacija u BiH složena, uz stalno nepovjerenje zvaničnika tri konstitutivna naroda, što izaziva tenzije i sputava napredak zemlje.

On je naglasio da je zadatak vlasti u BiH provođenje reformi na koje su se obavezale potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i što više budu napredovale na tom putu, veće će biti šanse da zemlja dobije status kandidata u skorijoj budućnosti.

Kušner je dodao da postoji "mapa puta" za ukidanje viza koju je utvrdila Evropska komisija i da je zabilježen značajan napredak, ali da ostaju još uslovi koje moraju ispuniti vlasti u BiH, uz napomenu da Francuska potpuno podržava perspektivu ukidanja viza za građane BiH.

On je istakao da je situacija u BiH danas daleko od one iz 1995. godine i da je ubijeđen da je dijalog u BiH jedini put napretka, dodavši da međunarodna zajednica daje svoj doprinos ovom dijalogu, bez potrebe za organizovanjem nove međunarodne konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: