{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a

S
9.4.2009. u 00:24
0
0
Ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a
0
Ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a
Foto: Reuters
Ministar inostranih poslova Francuske Bernard Kouchner izjavio je da ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a i da bonska ovlaštenja mogu biti samo posljednje sredstvo rješavanja nesuglasica u BiH. Kušner je istakao da su svi svjesni da je funkcionalnost institucija BiH daleko od zadovoljavajuće i da su neophodne promjene da bi BiH ušla u EU.
"Vrijeme je da se otvori novo poglavlje u istoriji ove zemlje tako što će se ispuniti zacrtani ciljevi i uslovi kako bi se se ubrzala tranzicija u Kancelariju specijalnog predstavnika EU. Nastojimo ohrabriti proces dijaloga i traženja političkog kompromisa", rekao je Kouchner za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je naveo da bi prudski proces morao biti ne samo nastavljen, već i proširen na sve političke snage čiji prioritet mora biti stvaranje evropske budućnosti BiH, bez zadnjih namjera i preduslova.

''Cijeli region je angažovan na približavanju EU i NATO-u. To je ključ njegove stabilnosti, njegovog demokratskog sidrišta i budućeg prosperiteta. Svaka zemlja ima svoje probleme, svađe između država regiona usporavaju proces, ali je pravac već zacrtan'', rekao je Kouchner i istakao da je situacija u BiH složena, uz stalno nepovjerenje zvaničnika tri konstitutivna naroda, što izaziva tenzije i sputava napredak zemlje.

On je naglasio da je zadatak vlasti u BiH provođenje reformi na koje su se obavezale potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i što više budu napredovale na tom putu, veće će biti šanse da zemlja dobije status kandidata u skorijoj budućnosti.

Kušner je dodao da postoji "mapa puta" za ukidanje viza koju je utvrdila Evropska komisija i da je zabilježen značajan napredak, ali da ostaju još uslovi koje moraju ispuniti vlasti u BiH, uz napomenu da Francuska potpuno podržava perspektivu ukidanja viza za građane BiH.

On je istakao da je situacija u BiH danas daleko od one iz 1995. godine i da je ubijeđen da je dijalog u BiH jedini put napretka, dodavši da međunarodna zajednica daje svoj doprinos ovom dijalogu, bez potrebe za organizovanjem nove međunarodne konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: