|

Ustavne promjene u BiH do sredine 2010.

Ustavne promjene u BiH do sredine 2010.
0
S
SRNA
9.12.2009. u 21:19
49
komentara
0

dijeljenja
Ustavne promjene u BiH do sredine 2010.
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stuart Jones izjavio je da će do polovine naredne godine, odnosno do pet mjeseci prije izbora u BiH, SAD i EU neprekidno nastojati da se usvoje ustavne promjene, kako bi se izbjeglo zaostajanje zemlje za regionom.
"Jako žalosno je što se svugdje u regionu vidi napredak i optimizam, osim u BiH. Imamo vremena do pet mjeseci prije izbora, jer je to poslednji trenutak do kada se po zakonu u Ustav mogu unijeti promjene. Do tada će trajati naši neprekidni napori", rekao je Jones Srni na marginama konferencije o zapadnom Balkanu, koja se u Briselu održava u organizaciji švedskog predsjedništva EU i Evropske komisije.

On je prenio stav SAD i EU da vrijeme koje lideri u BiH imaju na raspolaganju za reforme nije neograničeno i upozorio lidere u BiH na posljedice zaostajanja za regionom.

"Naša je pozicija vrlo jednostavna: BiH u Natou i EU. Očekujemo od lidera da to uoče, pa ako se poštuju ovi ciljevi, način na koji se može do njih doći može biti različit. No, to je cilj do kojeg nam je stalo i na kojem radimo i nećemo prestati raditi. Naša ponuda nije `uzmi ili ostavi`, ali je svakako činjenica da će BiH zaostajati dok ne dođe do reformi koje vode do tog cilja", rekao je Jones.

Na pitanje da li je moguće da BiH dobije kandidaturu za EU, a da se prethodno ne ukine OHR, Jones je rekao da je ovo pitanje evropska odluka koja zavisi od evropskog procesa.

"Prije ili kasnije, BiH će morati riješiti dileme s kojima se suočava i to će i napraviti, prije ili kasnije, koliko god izbor pred njom bio težak", poručio je američki diplomata.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stuart Jones je istakao da su SAD posvećene teritorijalnom integritetu BiH i dejtonskom okviru i dodao da uopšte ne postoji alternativni scenario.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...