{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ustavne promjene samo kao rezultat domaćeg dijaloga'

S
4.7.2009. u 10:00
0
7
'Ustavne promjene samo kao rezultat domaćeg dijaloga'
0
'Ustavne promjene samo kao rezultat domaćeg dijaloga'
Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je da ustavne promjene u BiH mogu da budu rezultat samo domaćeg dogovora i dijaloga, bez vođstva bilo koga sa strane.
"To je dio onoga što je potpisano u Prudu. Najave da bi neki stranci željeli da vode i rukovode time mi ćemo odbaciti i nismo dio toga scenarija. Mislimo da je to ozbiljna stvar i da treba da sjednemo ovdje u BiH i vidimo da li postoji uopšte kapacitet da se nešto uradi", rekao je Dodik sinoć novinarima u Bijeljini.

On je izrazio spremnost da se riješi pitanje izbora člana Predsjedništva BiH, na koji je bilo prigovora, jer je predviđeno da članovi tog tijela budu samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, bez mogućnosti da ostalih da se kandiduju na tu funkciju.

"Spremni smo da otklonimo prigovor Savjeta Evrope i Venecijanske komisije da u Domu naroda nema zastupljenosti konstitutivnih naroda sa prostora čitave BiH, tako što bi, recimo, pored dosadašnjih pet srpskih poslanika, koje bira RS, dogovorili da u Dom naroda iz Federacije BiH idu jedan ili dva srpska poslanika. Isto tako da se prihvati da Bošnjaci i Hrvati iz Srpske mogu da budu u delegaciji Doma naroda, a ne samo iz Federacije BiH", rekao je Dodik.

On je ponovio da je prihvatljivo povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu, koji trenutno broji 42 poslanika.

"Pristali bi na to, jer ima ogroman broj komisija, a očekuju se veliki poslovi u vezi evropskih integracija. Ono što nismo spremni da uopšte stavljamo na dnevni red je pitanje procedura i glasanja u parlamentu. One moraju da ostanu ovakve kakve jesu, inače nikakve druge promjene se ne mogu desiti", poručio je Dodik.

On je dodao da novi broj poslanika i sve ostalo mora da bude pažljivo predloženo, kako se ne bi ugrozio sistem entitetskog glasanja, koji je u parlamentu predviđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Entitetsko glasanje ne može da bude na dnevnom redu, o tome se ne razgovara. To je završena stvar, a svi oni koji imaju tu ambiciju, uzalud pokušavaju", ponovio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: