SDA
0

Ustavne instrumente bh. institucijama pa odlazak OHR-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik SDA Sulejman Tihić je u odvojenim sastancima s ambasadorom Republike Italije u našoj zemlji Raimondom de Cardonom i političkim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Emilijem Haberom zatražio da članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) budu oprezne prilikom donošenja oduka, posebno o eventualnom zatvaranju OHR-a.

-Ukoliko bi se to dogodilo prije nego bh. institucije dobiju ustavne instrumente da djeluju funkcionalno, a ovlasti visokog predstavnika budu prenesene na institucije BiH, onda u budućnosti ne bi bilo načina da se spriječi antidejtonsko i neustavno djelovanje jer državne institucije nemaju takve nadležnosti, izjavio je Tihić.

Kako je saopćeno iz SDA, Tihić je ustvrdio da je politička situacija u BiH kompleksna s tendencijom daljnjeg usložnjavanja.

Naglasio je da dijalog i kompromis nemaju alternativu, ali da prethodno moraju biti stvoreni uvjeti za nastavak dijaloga.

Mora se konačno zaustaviti antidejtonsko i antibosansko djelovanje, poručio je.

Također, Tihić je izrazio uvjerenje da će federalni premijer Mustafa Mujezinović i Vlada FBiH otkloniti sve prepreke za potpisivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.