BiH
0

Ustavna reforma ključni je prioritet u BiH

FENA
Ustavna reforma je ključni prioritet u Bosni i Hercegovini, istaknuli su danas članovi Izvještajne grupe za demokraciju Vijeća Evrope tokom susreta sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PSBiH.

S obzirom na to da napredak BiH u velikoj mjeri ovisi od reforme ustava, potrebno je taj proces što prije započeti i okončati, naglašeno je tokom razgovora.

Gosti su se mogli upoznati o različitim pogledima članova Parlamentarne skupštine BiH, ali i o zajedničkom opredjeljenju za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO i o potrebi da se o ovoj značajnoj temi razgovara i odlučuje u državnom parlamentu.

Razgovarajući o napretku u BiH, učesnici sastanka složili su se da je urađeno mnogo, ali da je istovremeno potrebna daljnja implementacija svih reformi i realiziranje preporuka iz monitoring izvještaja Vijeća Evrope.

Članovi delegacije Vijeća Evrope istaknuli su da je neophodna jaka politička volja za ubrzanje puta ka evropskim integracijama, i kako je naglašeno, put koji čeka BiH mnoge zemlje su već uspješno prešle, i da bi njihov primjer pratila i naša zemlja potrebno je odustajanje od starog načina razmišljanja.

U tome će Vijeće Evrope pružati stručnu pomoć, podršku i ohrabljenje BiH.

Tokom susreta rukovodstva PSBiH i delegacije Vijeća Evrope razgovarano je o okončanju imenovanja državnog ombudsmena i obrazovanju kao značajnom faktoru integriranja u Evropsku uniju.

Izvještajna grupa za demokraciju Vijeća Evrope (GR - DEM), koju predvodi ambasador Njemačke u Vijeću Evrope Eberhard Kolsch, razgovarala je i sa članovima Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope.