SDA
0

Ustavna reforma ključ za rješenje problema

FENA
Govoreći danas u Sarajevu na sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) s predsjedavajućim Vijeća ministara i predsjednicima političkih stranaka pralamentarne većine, predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da se situacija nije bitno promijenila u odnosu na novembar prošle godine kad je održana prethodna ovakva sjednica.

Tihić je ponovio da je i dalje aktualan zastoj u radu institucija BiH, zaustavljeni su integracijski procesi, a radikalna nacionalistička retorika i isključivost jednako dominiraju na bh. političkoj sceni.

  • Zabilježen je izvjesni napredak u Prudskom porcesu - usvojen je ustavni amandman kojim je Distrikt Brčko ugrađen u ustavnu strukturu BiH. Rezultat tog procesa su i drugi dogovori kao što je usvajanje budžeta sukladno odluci Fiskalnog vijeća, dogovor o zaduženju - kreditu za podršku održivom povratku u iznosu od 500 miliona KM. Radi se na usvajanju zakona o državnoj imovini, popisu stanovništva, izradi programa povratka itd. Utvrđeni su sadržaj i principi za razgovore o ustavnoj reformi, kazao je predsjednik SDA.

Tihić je rekao da u okviru državnih institucija - Predsjedništvu, Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini nema ozbiljnih pokušaja, a ni spremnosti da se dogovorom rješavaju problemi kojih je sve više.

Umjesto da ponude bolja rješenja, kritičari ruše svaki dogovor očekujući da će OHR ili neko drugi rješavati naše probleme. Zato BiH ne ispunjava uvjete za tranziciju OHR i provedbu Sporazuma o stabilizaciji i prdruživanju.

Ističući da ne spada u krug političara koji očekuju da OHR ili neko drugi u međunarodnoj zajednici radi naš posao, predsjednik SDA izrazio je uvjerenje da su rješenja proizašla iz dogovora bh. političkih snaga dugoročno vrjednija od nametnutih rješenja.

Što se tiče sudbine OHR, Sulejman Tihić ocijenio je zabrinjavajućim najave zatvaranja Ureda viskog predstavnika prije nego institucije BiH budu osposobljene da samostalno funkcioniraju bez prisustva i intervencija OHR.

Pogotovo kad se uzme u obzir da Dejtonski sporazum nije proveden u znatnom dijelu.

Uz već definiranih pet ciljeva i dva uvjeta, Tihić smatra da je prije zatvaranja OHR neophodno ispuniti još dva uvjeta.

  • Prvi - U formi ustavnih amandmana izvršiti prijenos ovlasti Ureda visokog predstavnika na institucije BiH jer je OHR dio političkog sistema i ima svoju ulogu u svakom od aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavu BiH. Sad je OHR jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja može deblokirati procese i rad državnih institucija i jedino OHR može djelovati u slučaju vanrednog stanja. Drugi uvjet - Visoki predstavnik donio je stotine zakona, odluka i amandmane na entitetske ustave koji nikad nisu usvojeni u institucijama BiH. Kao takvi, ti akti imaju privremeni karakter i njihova subina bila bi neizvjesna nakon zatvaranja OHR, pojasnio je Tihić.

Prema Dejtonskom sporazumu, OHR je jedini i vrhovni tumač Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma uopće. U odsustvu OHR, svako bi, ističe se, Ustav i Sporazum mogao tumačiti na svoj način i ne bih spekulirao kuda to vodi.

  • Premda nije formalno uvjet za zatvaranje OHR, ustavna reforma je ključ svih problema u BiH. To je naše unutarnje pitanje i mi moramo raditi na njemu. Ali će nam biti potrebna pomoć međunarodne zajednice i visokog predstavnika. Zato je važno da prijenos ovlasti OHR na institucije BiH, u institucijama BiH donošenje odluka, zakona i ustavnih amandmana koje je donio visoki predstavnik i pomoć u ustavnoj reformi budu zadaci novog visoki predstavnika, izjavio je predsjednik SDA, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.