|

Ustavna komisija: Lajčakove odluke ne derogiraju Ustav BiH ni prava bh. naroda

Ustavna komisija: Lajčakove odluke ne derogiraju Ustav BiH ni prava bh. naroda
0
F
FENA
5.11.2007. u 14:01
0
komentara
0

dijeljenja
Ustavna komisija: Lajčakove odluke ne derogiraju Ustav BiH ni prava bh. naroda
Ustavna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu zaključila da najnovija akta visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka ni na koji način ne derogira odredbe Ustava BiH, ulogu i prava konstitutivnih bh. naroda, a naročito u dijelu zaštite vitalnih nacionalih interesa, izjavio je nakon sjednice predsjednik Komisije Irfan Ajanović.
Lajčakova akta povodom kojih je danas zasjedala Komisija su njegova odluka o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Vijeću ministara BiH, zatim objašnjenje odluke od 19. oktobra te deset činjenica o odluci da nametne izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara.

Navedena akta predstavljaju značajan napredak da se izvršna i zakonodavna vlast u BiH dovedu u poziciju efikasnijeg funkcioniranja te boljeg ustavnog i proceduralnog rada svih izabranih predstavnika zajedno s nadležnim institucijama BiH.

Visoki predstavnik zajedno s nadležnim organima BiH treba da ide i dalje ka reformiranju Ustava BiH i entiteta u funkciji stvaranja uvjeta za brže uključivanje BiH u evroatlantske integracije, izjavio je Irfan Ajanović, prenoseći današnje zaključke Ustavne komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

"Neosporno je da visoki predstavnik ima i pravo i obavezu da svojim aktima tumači Ustav BiH. Državni organi BiH nisu izvedeni iz entiteta BiH, oni su organi saizvornim ustavnim nadležnostima i u skladu s tim funkcioniraju", zaključio je Ajanović.

S ovim zaključcima federalne Ustavne komisije bit će upoznat Ured visokog predstavnika za BiH (OHR).

Pravni eksperti OHR-a prisustvovali su sjednici Komisije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.