{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavna i zakonska rješenja dovode u pitanje položaj Hrvata

S
30.3.2009. u 08:12
0
4
Ustavna i zakonska rješenja dovode u pitanje položaj Hrvata
0
Ustavna i zakonska rješenja dovode u pitanje položaj Hrvata
Novi hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić rekao je da su sadašnja ustavna i zakonska rješenja u BiH izuzetno loša za Hrvate i da, kako je naveo, doprinose njihovom marginalizovanju u mjeri da se već dovodi u pitanje njihov konstitutivni položaj.
"Nismo zadovoljni položajem Hrvata ni u politici, ni u privredi ni u društvenom životu...Hrvatima je dobro svako ustavno rješenje koje garantuje njihov konstitutivni položaj, te jednakopravnost na nivou države, entiteta i lokalne zajednice", rekao je Staničić.

On je dodao da je povratak Hrvata u BiH loš i da su problemi mnogobrojni, od elementarnih uslova za život, obnove kuća, posla, bezbjednosti, do toga da ponegdje ni vlasti ne čine dovoljno.

Staničić je rekao da Hrvatska ulaže ogromna sredstva i napore da se ti problemi riješe i da ekonomska kriza neće uticati na tu pomoć.

"Postoji čak mogućnost da nas kriza uputi na realizaciju zajedničkih, velikih privrednih projekata, uključivo i velikih javnih radova, od kojih koristi mogu imati svi, bez obzira na nacionalnost", rekao je Staničić za "Nezavisne novine".

On je izrazio uvjerenje da će novi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko imati razumijevanje i za pozicija hrvatskoga naroda u BiH i tome prilagoditi svoje aktivnosti.

Staničić od Incka očekuje da nastavi gdje je njegov prethodnik Miroslav Lajčak stao, a to, kako je naveo, u prvom redu znači da ulaže napore kako bi BiH postala funkcionalna država, u kojoj će domaći političari sve više preuzimati odgovornost za sudbinu zemlje i pomoć u vezi sa prvim koracima na putu ka EU i NATO.

On tvrdi da Hrvatska ne postupa diskriminatorski prema Srbima koji se vraćaju u ovu zemlju i da oni imaju jednaka prava kao i svi ostali.

"Pozivam sve da provjere koliko je Hrvatska izgradila i obnovila kuća i stanova povratnicima srpske nacionalnosti, koliko je sredstava uložila u cijeloj državi i po pojedinim područjima, koliko je tih objekata i sredstava namijenjeno povratku Srba, a koliko Hrvata i ostalih… Odgovori na ta pitanja ujedno će biti i odgovor da li Hrvatska postupa diskriminatorski i, ako da, prema kome", rekao je Staničić.

On je dodao da je sličan odgovor i na pitanje o otkupu stanova, koje povratnici dobijaju na korištenje, istakavši da su ocjene da u lokalnim administracijama u Hrvatskoj Srbi ne učestvuju u mjeri u kojoj je to zakonski predviđeno "paušalne, nekorektne i veoma opasne".

Staničić je dodao da, ukoliko u tom smislu ima problema, oni nemaju nikakve veze sa nacionalnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: