Ambasada Hrvatske u BiH
0

Ustavna i zakonska rješenja dovode u pitanje položaj Hrvata

SRNA
Novi hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić rekao je da su sadašnja ustavna i zakonska rješenja u BiH izuzetno loša za Hrvate i da, kako je naveo, doprinose njihovom marginalizovanju u mjeri da se već dovodi u pitanje njihov konstitutivni položaj.

"Nismo zadovoljni položajem Hrvata ni u politici, ni u privredi ni u društvenom životu...Hrvatima je dobro svako ustavno rješenje koje garantuje njihov konstitutivni položaj, te jednakopravnost na nivou države, entiteta i lokalne zajednice", rekao je Staničić.

On je dodao da je povratak Hrvata u BiH loš i da su problemi mnogobrojni, od elementarnih uslova za život, obnove kuća, posla, bezbjednosti, do toga da ponegdje ni vlasti ne čine dovoljno.

Staničić je rekao da Hrvatska ulaže ogromna sredstva i napore da se ti problemi riješe i da ekonomska kriza neće uticati na tu pomoć.

"Postoji čak mogućnost da nas kriza uputi na realizaciju zajedničkih, velikih privrednih projekata, uključivo i velikih javnih radova, od kojih koristi mogu imati svi, bez obzira na nacionalnost", rekao je Staničić za "Nezavisne novine".

On je izrazio uvjerenje da će novi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko imati razumijevanje i za pozicija hrvatskoga naroda u BiH i tome prilagoditi svoje aktivnosti.

Staničić od Incka očekuje da nastavi gdje je njegov prethodnik Miroslav Lajčak stao, a to, kako je naveo, u prvom redu znači da ulaže napore kako bi BiH postala funkcionalna država, u kojoj će domaći političari sve više preuzimati odgovornost za sudbinu zemlje i pomoć u vezi sa prvim koracima na putu ka EU i NATO.

On tvrdi da Hrvatska ne postupa diskriminatorski prema Srbima koji se vraćaju u ovu zemlju i da oni imaju jednaka prava kao i svi ostali.

"Pozivam sve da provjere koliko je Hrvatska izgradila i obnovila kuća i stanova povratnicima srpske nacionalnosti, koliko je sredstava uložila u cijeloj državi i po pojedinim područjima, koliko je tih objekata i sredstava namijenjeno povratku Srba, a koliko Hrvata i ostalih… Odgovori na ta pitanja ujedno će biti i odgovor da li Hrvatska postupa diskriminatorski i, ako da, prema kome", rekao je Staničić.

On je dodao da je sličan odgovor i na pitanje o otkupu stanova, koje povratnici dobijaju na korištenje, istakavši da su ocjene da u lokalnim administracijama u Hrvatskoj Srbi ne učestvuju u mjeri u kojoj je to zakonski predviđeno "paušalne, nekorektne i veoma opasne".

Staničić je dodao da, ukoliko u tom smislu ima problema, oni nemaju nikakve veze sa nacionalnošću.