AntiDayton grupa predala zahtjev
4

Ustav Republike BiH "otišao" u Parlament BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Nihad Aličković (Foto: Klix.ba)
Predstavnik AntiDayton grupe, koja je proteklog vikenda pokrenula inicijativu za vraćanje Ustava Republike BiH, umjesto Daytonskog sporazuma, danas je i zvanično predao zahtjev za pokretanje parlamentarne procedure.

Grupa građana pod nazivom AntiDayton grupa jučer je u Sarajevu održala skup pod sloganom "Ukopajmo Dayton pod zemlju i beton" na kojem su najavili da će danas i zvanično predati zahtjev za vraćanje Ustava Republike BiH. Sa Nihadom Aličkovićem, jednim od aktivista grupe, razgovarali smo u holu Parlamenta BiH dok je čekao da ga primi neko od predstavnika te institucije.

Kako nam je kazao, iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića obećali su mu da će ga danas primiti. Međutim, kako smo se uvjerili, sekretarica ga nije primila, već su ga poslali na protokol.

"Preuzeli su Deklaraciju bh. građana, nevladinih organizacija i političkih stranaka lojalnih Republici BiH, Deklaraciju o RBiH, Ustav RBiH, Odluku suda Republike BiH kojom se poništavaju Deklaracija i Ustav tzv. Republike Srpske, kao i zastavu Republike BiH sa ljiljanima", kazao je Nihad Aličković za portal Klix.ba.

Kako kaže, nisu mu rekli kada će dobiti odgovor i šta će biti sa zahtjevom.

"Mislim da su ga odmah poslali u Kabinet Milorada Živkovića", kazao je Alečković.

U AntiDayton grupi se zalažu za ukidanje Daytonskog ustava koji je, kako kažu, nametnut ilegalnim sredstvima, agresijom, ucjenom i genocidom.

"Ustav Republike BiH iz 1992. godine je jedini i ligitimni ustav naše zemlje", kazali su nam članovi grupe. Nadaju se kako će u što kraćem roku početi javna rasprava u Parlamentu BiH povodom njihovog zahtjeva.