Tihić s predstavnicima VE
0

"Ustav je ključ za rješenje problema u BiH"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić sastao se danas s Monitoring timom Vijeća Evrope.
  • Pored aktualne političke situacije u BiH, teme razgovora bile su ustavna reforma, ujedinjenje institucije ombudsmana, reforma javnog RTV sistema, školstvo- dvije škole pod jednim krovom i ili isključivo monoetničke škole čime je onemogućena svaka vrsta komunikacije između djece i mladih ljudi u našoj zemlji, ratifikacija konvencija koje su postprijemna obaveza, nezastupljenost BiH u važnim tijelima Vijeća Evrope, saopćeno je iz SDA.

Predstavnici Vijeća Evrope naglasili su kolika se šteta nanosi Bosni i Hercegovoni zbog neimenovanja predstavnika u najbitnijim institucijama i tijelima Vijeća Evrope kao što su Venecijanska komisija, Komitet za prevenciju mučenja, Komitet za borbu protiv korupcije, Komitet za zaštitu prava nacionalnih manjina itd.

  • Uzimajući u obzir specifičnosti vaše zemlje, može se naći način za rješavanje pitanja ukoliko postoji spremnost da se to učini, kazali su predstavnici Monitoring tima.

Govoreći o problemima u školstvu, posebno sistem dvije škole pod jednim krovom, sugovornici su se složili da je uspostava monoetničkih škola u BiH preduvjet za nove probleme s kojima bismo se mogli suočiti u budućnosti. Ovakve škole ne ostavljaju čak ni mogućnost fizičkog kontakta i međusobnog upoznavanja učenika, iz čega u budućnosti mogu proizaći brojne nesuglasice, nerazumijevanja i predrasude.

Vijeće Evrope je posebno zaintersirano za uspostavu institucije državnog ombudsmana u Bosni i Hercegovini.

Nakon razmatranja ovih i drugih pitanja, predstavnici Vijeća Evrope složili su se s Tihićem da je ustav ključ za rješenje svih problema koje ima Bosna i Hercegovina.

Kompletan sistem napravljen je tako da može biti blokiran u svakom trenutku i na svakom nivou. U takvim okolnostima, ova zemlja neće moći ići naprijed, neće moći ispunjavati uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekli su članovi Monitoring tima.

Također su kazali da izvjesni bh. političari i političke stranke manipuliraju stavovima i preporukama Venecijanske komisije u pogledu ustavne reforme. Poseban interes iskazan je za "prudski proces" kao početak rješavanja problema dogovorom i kompromisom unutar bh. snaga.

Ma koliko težak, jedini način i jedina mogućnost jest u političkom dijalogu, međusobnom uvažavanju i dogovoru, čemu i Vijeće Evrope daje punu podršku izjavili su članovi Monitoring tima, saopćeno je iz SDA.