Zaštićeno dobro
321

Ustakljavanje objekta u kompleksu hotela na Ilidži protuzakonito, vlasnik nema dozvolu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kompleks hotela na Ilidži ima status evidentiranog dobra baštine i upisan je na Listu evidentiranih, prethodno zaštićenih i zaštićenih kulturno-historijskih i prirodnih dobara Kantona Sarajevo. Uprkos tome, na kompleksu se protivno zakonu i bez saglasnosti Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa izvode radovi kojima se mijenja izgled objekta.

Hoteli na Ilidži Zakonom o proglašenju spomenika prirode "Vrelo Bosne" definisani su kao javni objekti i objekti stanovanja od kulturno-historijskog značaja. Vlasnik je dobio odobrenje od Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža uz naznaku da je nužno tražiti dozvolu Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, ali dozvola nikada nije zatražena.

"S obzirom na navedeni status baštine ne mogu se izvoditi radovi kojima bi se neposredno ili posredno mogao izmijeniti izgled, autentičnost, izvornost ili drugo svojstvo tog dobra bez saglasnosti ovog zavoda. U Zakonu o prostornom uređenju definisano je da u postupku donošenja urbanističke saglasnosti prvostepeni organ po službenoj dužnosti pribavlja saglasnost kantonalne ustanove za zaštitu, što u konkretnom slučaju nije učinjeno. U Rješenju o izdavanju urbanističke saglasnosti M. I. od 15. marta 2016. godine, izdatom od Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, u tački IV navedeno je da investitor ne može izvoditi nikakve radove dok ne dobije odobrenje za građenje, za koje između ostalih mora pribaviti i saglasnost ove službe, što do danas nije učinjeno", potvrđeno je za Klix.ba iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

U novembru prošle godine zavod je Općinsko vijeće Ilidža upozorio da nije bio uključen u izdavanje urbanističke saglasnosti i dozvole za građenje, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

"U odnosu na druge sarajevske općine, u poslijeratnom periodu izdat je alarmantno mali broj saglasnosti i mišljenja sa smjernicama vezanim za rekonstrukciju i sanaciju objekata graditeljskog i prirodnog naslijeđa u općini Ilidža. S tim u vezi, molimo vas da informišete Općinsko vijeće da u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti i dozvole za građenje koje izdaje Općina Ilidža, gotovo po pravilu, nije uključena nadležna služba zaštite, što je u suprotnosti s važećim zakonskim odredbama Zakona o zaštiti kulturne baštine i odredbama Zakona o prostornom uređenju. Tako, naprimjer, nadležna općinska služba izdaje Rješenje o urbanističkoj saglasnosti investitoru Hotelsko-banjsko-rekreativnom društvu Hoteli Ilidža d.d. Ilidža za izgradnju poslovnog objekta – hotela na mjestu postojećeg objekta, a da Zavod nije učestvovao u postupku njenog izdavanja, u koji je morao biti uključen“, stajalo je u upućenom prigovoru.

Riječ je o izgradnji objekta na lokaciji između postojećih hotela iz austrougarskog perioda "Bosna" i "Austrija", čijom izgradnjom je formirana drugačija arhitektonska cjelina u odnosu na postojeću. Iz zavoda naglašavaju da se kompleks hotela na Ilidži nalazi u prostoru Centralnog parka na Ilidži, koji je evidentiran kao integralno dobro baštine zajedno sa svim objektima iz austrougarskog perioda koji se u njemu nalaze. Podsjećaju da je zavod prije šest godina, na zahtjev Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, za istu intervenciju izdao mišljenje s definisanim uslovima i smjernicama službe zaštite koji nisu ispoštovani.

Do trenutka objave ovog članka nismo dobili objašnjenje od vlasnika objekta, kao ni od Općine Ilidža.