BiH
0

USRS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka za ocjenu himne RS-a

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalog interesa tog naroda povodom usvajanja himne RS-a koja je melodija "Bože pravde" bez teksta.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko kazao je na pres-konferenciji da se prihvatanjem zahtjeva Bošnjaka ulazi u meritorno odlučivanje da li je utemeljen prigovor povrede vitalnog nacionalnog interesa Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a ili ne.

Sjednica na kojoj će se odlučivati o meritornom pitanju bit će održana 25. jula, iako je Zovko napomenuo da je rok 30 dana od dana prihvatanja zahtjeva.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je veto na usvojeno rješenje u Skupštini da himna RS-a bude dosadašnja himna "Bože pravde", bez teksta.

Nakon što na Vijeću naroda RS-a, kao ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća i Narodne skupštine RS-a nije postignuta saglasnost o ovom pitanju, konačnu odluku treba da da Ustavni sud RS-a.