{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


USRS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka za ocjenu himne RS-a

F
6.7.2007. u 13:05
0
0
USRS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka za ocjenu himne RS-a
0
USRS: Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka za ocjenu himne RS-a
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalog interesa tog naroda povodom usvajanja himne RS-a koja je melodija "Bože pravde" bez teksta.
Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko kazao je na pres-konferenciji da se prihvatanjem zahtjeva Bošnjaka ulazi u meritorno odlučivanje da li je utemeljen prigovor povrede vitalnog nacionalnog interesa Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a ili ne.

Sjednica na kojoj će se odlučivati o meritornom pitanju bit će održana 25. jula, iako je Zovko napomenuo da je rok 30 dana od dana prihvatanja zahtjeva.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je veto na usvojeno rješenje u Skupštini da himna RS-a bude dosadašnja himna "Bože pravde", bez teksta.

Nakon što na Vijeću naroda RS-a, kao ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća i Narodne skupštine RS-a nije postignuta saglasnost o ovom pitanju, konačnu odluku treba da da Ustavni sud RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: