MVP BiH
0

Uspostavljeni diplomatski odnosi sa Gvatemalom

FENA
Bosna i Hercegovina uspostavila je diplomatske odnose sa Republikom Gvatemalom, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa BiH i Republike Gvatemale upriličena je 9. januara u prostorijama Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku.

Uime BiH Zajedničku izjavu potpisao je stalni predstavnik BiH pri UN-u ambasador Ivan Barbalić, dok je u ime Gvatemale to učinio stalni predstavnik Republike Gvatemale pri UN-u, ambasador Gert Rosenthal.

U razgovoru nakon zvaničnog dijela ceremonijala, stalni predstavnici su izrazili zadovoljstvo konačnim formaliziranjem uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, te razmijenili mišljenja o mogućnostima bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim pitanjima u okviru Organizacije ujedinjenih naroda.

Stalni predstavnici pri UN-u, ovlašteni od svojih vlada, ovu izjavu su potpisali u tri primjerka, na zvaničnim jezicima BiH (bosanskom, hrvatskom i srpskom), španskom i engleskom jeziku.