{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspostavljena saradnja filozofskih fakulteta iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane

F
4.9.2008. u 13:36
0
0
Uspostavljena saradnja filozofskih fakulteta iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane
0
Uspostavljena saradnja filozofskih fakulteta iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane
Dekani filozofskih fakulteta iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o nastavnoj, naučnoj i stručnoj saradnji kojim se osigurava dugoročno povezivanje interesa ta tri fakulteta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ugovorom se otvaraju mogućnosti za međunarodnu univerzitetsku razmjenu iskustava, prostor za gostovanja nastavnika, saradnika, naučnika i studenata te rad na zajedničkim projektima.

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković ključnu bit sporazuma vidi u zajedničkom traženju sredstava Evropske unije za institucionalne projekte, a ne razvojne, jer je prvestveni cilj jačanje institucionalnog sistema.

Mišljenja je da je razmjena nastavnika i istraživača iznimno važna jer je potrebno etablirati određene struke koje su deficitarne u ovim zemljama. To se posebno odnosi na područje arheologije, historije umjetnosti, psihologije i turkologije.

Na tu će se saradnju nadovezati razmjena doktoranata i magistranata, a zatim i studenata.

Jedna od posljedica saradnje, smatra dekan Filozofskog fakulteta u Ljubljani Valentin Bucik, morala bi biti promocija nauke koju zastupaju ovi fakulteti. Aktuelni tehnološki napredak mora biti praćen razvojem misli, nauke i humanizma. Stoga su i zajedničke ideje kod humanističkih univerziteta ključna dodatna vrijednost tog napretka.

Ističući privilegiranost što se Filozofski fakultet u Sarajevu ovom saradnjom polako priključuje evropskom segmentu obrazovanja, njegov dekan Srebren Dizdar naglašava važan iskorak u regionalnim i budućim evropskim projektima.

Danas uspostavljenu saradnju vidi kao dugoročnu, a omogućit će partnerski nastup prema fondovima EU. Saradnja će objediniti ekonomski i naučni interes tri fakulteta u krajnju korist i nastavnika i studenata.

Dizdar najavljuje niz zajedničkih projekata, posebno u arheologiji i historiji umjetnosti.

Delegacije iz Zagreba i Ljubljane, koje će u BiH provesti dva dana, već će danas otputovati u Mostar, a sutra u Stolac, gdje će obići arheološka nalazišta Radimlju i Daorson te nalazište Desilo.

Posjetit će i Blagaj te Počitelj kako bi upoznali kulturno-historijsko naslijeđe BiH, ali i mjesta budućih zajedničkih istraživanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: