Proslavi oporavak
31

Uspostavljena besplatna telefonska linija za pomoć ovisnicima o drogama i njihovim porodicama

Piše: M. N.
Prema podacima UN-a, prošle godine je širom svijeta evidentirano 29 miliona osoba koji su ovisni o drogama. U BiH nema zvaničnih podataka, ali najčešće se spominje da ih ima oko 120.000.

Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika "Proslavi oporavak" od 2008. godine pomaže osobama koje su iskusile "pakao droge", izgubili sve i odlučile se na novi početak. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotreba droge ovo udruženje je pokrenulo besplatnu telefonsku liniju 0800 28 000 putem koje bh. građani mogu saznati sve u vezi ove problematike.

Kako nam je rekao predsjednik udruženja Boro Goić, na ovaj telefonski broj će se javljati savjetnici koje nude širok spektar informacija - od štetnosti koju donosi konzumacija psihoaktivnih supstanci do opcija o mogućnostima oporavka od jedne od najvećih pošasti današnjice. Broj će biti dostupan u okviru radnog vremena udruženja.

"Jako je bitno istaknuti da su pozivi anonimni i da pozivaoci ni na jedan način neće biti diskreditovani zbog problema u kom se nalaze. Sam projekat pod nazivom 'BiramOporavak' je zajednička akcija koju sprovode organizacije civilnog društva i koji će se u slijedeće tri godine provoditi u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Unutar samog projekta će se provoditi kampanje u kojoj ce se informirati građani BiH o problematici zloupotrebe droga i tretiranju iste jer smatramo da je to jedna jako zapostavljena tema. Nažalost mnogi građani naše zemlje nisu svjesni rizika koje konzumacija psihoaktivnih supstanci donosi, pogotovo ne šta uraditi kada to već uzme maha u toj porodici", kazao je Goić.

Poseban prioritet imat će provođenje kampanje u ruralnim područjima jer smatraju da su ljudi u tim sredinama još više marginalizirani i teže se odlučuju potražiti pomoć.

"Kroz naše dugogodišnje iskustvo i rad sa klijentima i institucijama koje pružaju servise u svrhu rješenja problema zloupotrebe droga, uvidjeli smo da na terenu postoji nedovoljna komunikacija između aktera koji pružaju servise. Ovim mislim, na primjer, na centre za mentalno zdravlje koji nisu uvezani sa rehabilitacionim centrima, a ti rehabilitacijski centri nisu uvezani sa servisima koji nude programe zapošljavanja marginaliziranih grupa u resocijalizaciji. Iz toga proizilazi da krajnji korisnik, koji je u najvećoj potrebi, ostaje bez jasne i kontinuirane podrške u oporavku. Jasno nam je da samo zajedničkom saradnjom možemo pomoći onima zbog kojih sve ovo i radimo, a to su ovisnici i njihove porodice koje su isto pogođene ovim problemom", rekao je Goić.

Zadatak udruženja "Proslavi oporavak" jeste ohrabriti čovjeka i usmjeriti ga u pravcu oporavka.

"Svi oko njega ga već dovoljno optužuju da nije dobar. Mi kao udruženje ne želimo adresirati samo čovjekovu ovisnost nego se pozabaviti njim kao osobom, čovjekom koji ima svoje potrebe koje su veće od pukog uspostavljanja krhke apstinencije koja će pri prvom problemu odvesti u recidiv. Da bi to postigli svi trebamo dati svoj veći dio, od porodice koja je primarna do institucija i organizacija civilnog društva koje se time bave", zaključio je Goić.

Od danas je u funkciji i web stranica na kojoj se mogu pronaći veoma korisni i informativni podaci o drogama i oporavku od ovisnosti.