BiH
0

Uspostavljena aviolinija Banja Luka-Ljubljana

FENA
S banjalučkog aerodroma danas je zvanično uspostavljena aviolinija do Ljubljane, koju će Vlada Republike Srpske subvencionirati sa 900.000 KM na godišnjem nivou.

Ova aviolinija je uspostavljena na osnovu saradnje “Sky Srpske” i nacionalne avio-kompanije Slovenije “Adria Airways” koja će svojim avionom prevoziti putnike za 221 KM, od čega je oko 107 KM cijena povratne karte, a preostali dio aerodormske takse.

U proteklih nekoliko mjeseci s banjalučkog aerodroma nije bilo nijednog leta i povezivanje s Ljubljanom je rezultat direktnih pregovora, jer “Sky Srpska” nije raspisala javni poziv za najpovoljnijeg ponuđača-partnera.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik podržao je napore dvije aviokompanije da, kako kaže, naprave održiv projekt u budućnosti.

On očekuje da ovom linijom putuju turisti, biznismeni, te drugi građani, koji će, kaže, s ljubljanskog aerodrome imati “konekciju” sa mnogim svjetskim destinacijama.

Izvršni direktor "Adria Airwaysa" Tadej Tufek naveo je da će ova kompanija putnicima preko Ljubljane omogućiti već tradicionalno dobre veze sa evropskim gradovima Amsterdamom, Briselom, Bečom, Kopenhagenom, Frankfurtom, Londonom, Minhenom, Parizom, Štokholmom, Varšavom, Cirihom i drugim gradovima, a u saradnji sa članovima udruženja "Star Alliance" i sa više od 1.100 destinacija na svijetu.

Promotivnim letom za Ljubljanu otputovali su fudbaleri banjalučkog ''Borca'' koji sutra u Lozani igraju kvalifikacionu utakmicu Evropske lige.