BiH
8

Uspostavljen sistem za koordiniranu zaštitu i pomoć svjedocima koji su pod prijetnjom u BiH

Piše: A. K.
Sudska policija Federacije Bosne i Hercegovine danas je zvanično postala dio mreže podrške svjedocima u našoj zemlji. Ovo je omogućio sporazum između Sudske policije FBiH i Centra za terapiju i rehabilitaciju Vive žene koji je potpisan danas u Tuzli.

Naime, ovim sporazumom službenici Sudske policije FBiH zvanično počinju učestvovati u aktivnostima mreže za podršku svjedocima, odnosno žrtvama, kako bi se osigurao koordiniran pristup u pružanju pravovremene, efikasne i kontinuirane multidisciplinarne podrške ovim osobama u našoj zemlji.

Ovim činom je Sudska policija FBiH prvi put uspostavila saradnju ovakvog tipa s jednom organizacijom civilnog društva.

"Osnovna funkcija Sudske policije FBiH je pružanje pomoći pravosudnim institucijama za adekvatno provođenje odgovarajućih postupaka, a u ovom slučaju bitni su krivični postupci. Mi znamo koji je značaj svjedoka tako da na ovaj način pokušavamo da sudska policija doprinese razvoju novih mreža i uspostavi jačanja postojećih te u krajnjem slučaju da pomognemo svjedocima", kaže glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović.

Da bi meže za podršku svjedocima bile institucionalne potrebno je da sve institucije koje su nadležne, odnosno koje se susreću sa svjedocima, budu njene članice.

Inače, učešće pripadnika Sudske policije FBiH u ovakvim situcijama je od velikog značaja s obzirom na to da je njihova uloga prvenstveno zaštita svjedoka koji su pod prijetnjom.

"Veoma je važno da svjedoci znaju da u ovoj mreži, pored profesionalaca mentalnog zdravlja, odnosno psihologa koji im mogu pomoći, imaju i osobe koje ih mogu zaštititi. S druge strane, važno je i da ova mreža postane institucionalna jer ćemo mi ovaj projekat s partnerima sprovoditi još narednu godinu, a krajnji cilj svega ovoga je da ono opstane dugoročno, ne samo za krivična djela ratnih zločina, što je nama sada prioritet zbog prošlosti, nego i za sve buduće svjedoke koji su u stanju traumatizacije ili pod prijetnjom", ističe direktorica Centra za terapiju i rehabilitaciju Vive žene u Tuzli Jasna Zečević.

Tužiteljica u odjelu za ratni zločin Tužilaštva TK Alma Džaferović kaže da procesuiranje krivičnih djela protiv čovječnosti predstavlja veliki izazov za svakog tužitelja s obzirom na to da su svjedoci najvažnije dokazno sredstvo u postupku.

"Za tužitelja je veliki izazov saslušanje ovakvih svjedoka. Manje-više svaki svjedok je izložen manjem ili većem stepenu traumatizacije tako da Zakon o zaštiti ugroženih svjedoka i svjedoka pod prijetnjom FBiH podrazumijeva da tužitelj već u fazi istrage u proces mora uključiti ovlaštenu osobu centra za socijalni rad, zbog pružanja psiho-socijalne pomoći ugroženom svjedoku ili svjedoku pod prijetnjom", navodi Džaferović.

S obzirom na to da u našoj zemlji institucionalni okvir, kada je riječ o centrima za socijalni rad, kapacitetima ne može udovoljiti svojoj osnovnoj djelatnosti, ukazala se potreba da to, uslovno rečeno, nadomjesti nevladin sektor.

Na to upućuje i Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer je jedan od njenih ciljeva formiranje mreža podrške svjedocima koje treba pripremiti za glavni pretres.

"Između Tužilaštva TK i svih ostalih nadležnih institucija na području TK potpisan je jedan protokol koji je u duhu strategije stvaranja mreža podrške jer smo mi već 20 godina upućeni na nevladin sektor. Smatram da je potpisivanje današnjeg sporazuma bitno jer sudska policija učestvuje u pripremi svjedoka i na određen način predstavlja podršku u davanju kvalitetnog iskaza svjedoka", dodaje Džaferović.

Potpisivanje sporazuma dio je aktivnosti projekta pod nazivom "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" koji Vive žene provodi u saradnji s Udruženjem Medica iz Zenice, Fondacijom Udružene žene iz Banje Luke i banjalučkom Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED.