Projekat "Nove veze pograničnih regiona“
0

Uspostavljanje novih veza između mladih Srbije i BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Delegacija Evropske komisije u BiH i Srbiji, u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Srbije i Institutom za razvoj demokratije iz BiH realizuju projekat pod nazivom "Nove veze pograničnih regiona“.

Kroz druženje, dijalog i posjete gradovima, mladi iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostvaruju čvršću saradnju.

"Ovo je prvi projekat kroz koji se nastoji promovisati prekogranična saradnja, ali i izgrađivati povjerenje između ljudi iz dvije susjedne zemlje. Želja nam je da učestvujemo i u procesu zaštite ljudskih prava,a sve u cilju približavanja ove regije Evropskoj uniji“, izjavila je Maja Ličanin, koordinator projekta "Nove veze“.

U ovaj projekat uključeni su srednjoškolci iz Užica, Priboja, Prijepolja, Požege, Goražda, Višegrada, Bratunca i Srebrenice koji su danas posjetili Memorijalni centar Potočari.

Posjetom gradovima, mladi se upoznaju sa prošlošću, ali je njihov fokus uspostavljanje pokidanih veza i pogled ka budućnosti.

"Ovo je jedno veliko iskustvo za nas. Pomaže nam da se upoznamo, družimo i da razbijemo predrasude. Saznali smo mnogo o različitim običajima, kulturama i upravo te različitosti mogu da nas povežu i zbliže“, rekla je Eldina Muratović iz Priboja.

Naredno druženje mladih iz ovih osam gradova zakazano je u Višegradu.

Na kraju projekta, održat će se dvodnevni festival u Užicu. Tom prilikom prezentovat će se ekonomska i kulturna ponuda ovog regiona, što će omogućiti uspostavljanje platforme za pokretanje ozbiljne saradnje ovih osam općina.