{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspostava centra za graničnu policijsku saradnju

F
8.3.2009. u 14:30
0
0
Uspostava centra za graničnu policijsku saradnju
0
Uspostava centra za graničnu policijsku saradnju
Učesnici 6. ministarske konferencije o saradnji u oblasti granične sigurnosti jugoistočne Evrope, koja je od 5. do 7. marta održana u Beogradu, jednoglasno su prihvatili prijedlog bh. ministra sigurnosti Tarika Sadovića da se u Sarajevu osnuje kooridinacijski centar za graničnu policijsku saradnju.
Nepodijeljenu podršku ministara unutrašnjih poslova regije i Evropske unije dobio je i idejni koncept ovog centra po kome je njegova osnovna zadaća da ubrza i uskladi reakcije graničnih policija regije u oblasti ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Tako će na zahtjev jedne ili više zemalja regije ovaj centar pružiti podršku i koordinirati zajedničke operacije kao odgovor na sve sigurnosne promjene zemalja regije. Na taj način će se povečati operativni kapaciteti i ukupni rezultati graničnih policija.

Centar će se organizirati tako što će svakla od zemalja regije predložitiu kontakt osobu za saradnju s njim i koristit će resurse Glavnog ureda Granične policije BiH, Ureda za strategijsko planiranje i analizu.

Sjedište koordinacijskog centra za graničnu policijsku saradnju bit će u Glavnom uredu granične policije BiH, a podršku njegovom osnivanju pružit će i Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF), saopćeno je u nedjelju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: