BiH
0

Usporen proces obnove Srebrenice

FENA
Poslije donatorske konferencije za Srebrenicu, održane polovinom ove godine, obećana i prikupljena sredstva su djelimično stavljena u funkciju, pa će se najavljeni projekti početi realizirati tek iduće godine. Samim tim, usporen je proces obnove ovog grada.

Najekspeditivnija je bila Vlada Republike Srpske koja je Programom za socio-ekonomski oporavak izdvojila oko 30 miliona KM i realizirala asfaltiranje puteva od Bratunca i Srebrenice do Skelana. U okviru ovog projekta asfaltiran je put Zeleni Jadar - Brežani te urađeno uređenje nekoliko makadamskih puteva i elektrifikacija pojedinih sela na području općine Srebrenica.

-Vlada RS-a je bila ekspeditivna, dok su drugi više vodili računa ko će dobiti posao na tenderu, nego kako će se što prije krenuti u posao da bi Srebrenica što prije izašla iz kruga nerazvijenih. Istina, imaju sredstva i od Vijeća ministara, Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta, ali će se na realizaciju projekata morati sačekati da prođe zima, rekao je dr. Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.