BiH
0

Uspješno završen prvi krug unutarpartijskih izbora u SDP-u BiH

FENA
Prvi krug unutarpartijskih izbora u Socijaldemokratskoj partiji BiH po sistemu "jedan član-jedan glas" uspješno je završen u nedjelju 31. maja.

Od skoro reevidentiranih 29.000 članova, njih 24.436 je imalo glasačko pravo da bira između 181 kandidata za predsjednike 78 općinskih, 14 kantonalnih/regionalnih i sedam gradskih organizacija SDPBiH.

U saopćenju SDP-a BiH se navodi da tokom izbornog procesa, kojeg je karakterizirala izlaznost od 77,5 posto članova SDPBiH i veliki interes javnosti i medija, nisu zabilježene nepravilnosti i kršenja pravila koja bi mogla uticati na konačni rezultat.

Dodaje se da je transparentan i fer proces glasanja proveden na više od 300 biračkih mjesta širom BiH, te je zadovoljio najviše demokratske standarde.

"Posebno uspješnim ocjenjujemo predizborne debate kandidata koje su, iako organizirane u limitiranom vremenskom okviru, zapravo pokazale visok demokratski kapacitet, kako samih organizacija tako i kandidata. U najvećem broju organizacija kandidati su osigurali podršku više od 50 posto birača već u prvom krugu glasanja", navodi se u saopćenju.

U skladu s Pravilnikom o održavanju unutarpartijskih izbora, konačni rezultati će biti potvrđeni nakon što bude završen drugi krug glasanja 7. juna na kojem će se birati predsjednici općinskih odbora SDP-a Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Vogošća i Kakanj, te predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona.

Iz SDP-a BiH navode da su izbori po sistemu „jedan član-jedan glas“ novost u bh. političkom životu i SDP-e je prva politička partija koja ih je implementirala čak i u izboru čelnika lokalnih organizacija.

"Uvođenjem i uspješnom implementacijom ovog sistema SDPBiH je visoko podigao demokratsku ljestvicu u našoj zemlji", saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

Na web portalu SDP BiH www.sdp.ba mogu se pogledati preliminarni i nepotvrđeni rezultati jučer održanih unutarpartijskih izbora.