Sarajevo
96

Uspješno uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom u općini Centar

Klix.ba
Tokom ove godine Općina Centar je finansirala uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom na trotoarima i prelazima duž centralnih saobraćajnica od Marijin dvora do kraja ulice Branilaca Sarajeva, odnosno granice sa Općinom Stari Grad.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, Elvis Sudar je tokom svoje posjete Općini Centar razgovarao sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem o dosadašnjoj saradnji Općine i pomenutog udruženja.

Ajnadžić je najavio da će Općina i naredne godine nastaviti sa projektom uklanjanja arhitektonskih barijera u Centru.

"Naredne godine ćemo obuhvatiti što više sporednih ulica u Centru. Kako bismo olakšali osobama u invalidskim kolicima, koji dolaze u Općinu Centar, u Matičnom uredu smo uspostavili jedan šalter namijenjen za osobe sa invaliditetom, te smo također na ulazu postavili nova elektronska klizna vrata za nesmetan ulaz osoba u kolicima, ali i odredili i obilježili parking mjesto u krugu Općine Centar", rekao je Ajnadžić.

Ajnadžić je dodao da će 2018.godine za nabavku i ugradnju komandi u automobile za osobe sa invaliditetom u općinskom budžetu biti obezbijeđeno 15.000 KM.

Također je izdat nalog Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar da prilikom izgradnje nove biciklističke staze od Alipašine ulice do parka na Jezeru posebno odvoji i obilježi traku za kretanje slijepih i slabovidnih i osoba sa invaliditetom.

Sudar se zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Općina Centar pruža invalidnim i osobama u kolicima, te izrazio nadu da će buduća saradnja isto tako biti efikasna kao do sada.