BiH
0

Uspješno učešće pripadnika OS BiH u gašenju požara

FENA
Učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u gašenju požara za period juli-august ove godine nadležne institucije BiH su ocijenile uspješnim i korisnim.

Iako Oružane snage BiH raspolažu skromnim materijalno-tehničkim sredstvima potrebnim za takvu vrstu zadataka, njeni pripadnici su ponovno potvrdili spremnost, osposobljenost i obučenost za izvršenje nadležnosti definiranih Zakonom o odbrani BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na svim lokacijama gdje su bili angažirani pripadnici OSBiH požari su efikasno ugašeni zahvaljujući njihovom savjesnom i discipliniranom radu te izuzetnom profesionalizmu.

Sigurnost vojnih objekata i imovine u blizini gašenja požara nijednog trenutka nije bila ugrožena, a spašena je i vojna i civilna imovina.

Oko 500 pripadnika 4. i 5. pješadijske brigade OSBiH, brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH učestvovalo je 13 dana u akcijama gašenja požara na područjima općina Višegrad, Čitluk, Trebinje, Mostar, Posušje i Glamoč.

Pri akcijama gašenja požara pripadnici OSBiH koristili su cisterne za vodu, naprtnjače, terenska vozila, sanitetska vozila i autobuse, a angažirani su i helikopteri MI-8(HT40).

Angažiranje dva helikoptera MI-8, uz adekvatnu podršku jedinica na kopnu pokazalo se kao vrlo uspješno u gašenju požara, posebno onom na teritoriji općine Trebinje - Duži.

Helikopteri su bili angažirani u trajanju od 23 sata i 45 minuta leta uz upotrebu oko 100 tona vode. Helikopterske jedinice OSBiH uz adekvatno opremanje sredstvima za gašenje požara mogu u znatnoj mjeri doprinijeti bržem i efikasnijem odgovoru na novonastale vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama.

Daljnjim opremanjem OSBiH materijalno-tehničkim sredstvima, uspješnost izvršenja ovakvih i sličnih zadataka bit će znatno poboljšana, navodi se u saopćenju.