BiH
0

Uspješno sanirano klizište kod Kaknja u naselju Malješ

Klix.ba
Uklanjanjem zemljanog nanosa iznad jedne od kuća svi radovi će biti okončani što znači da će se u svoje domove moći vratiti i preostale četiri porodice koje žive u tri stambena objekta.

S obzirom na to da se radi o nepristupačnom terenu, uklanjanje materijala se vrši ručno. U akciji učestvuju pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva te dva voda jedinice civilne zaštite opće namjene sa ukupno 30 građana Kaknja koje je angažirala Služba civilne zaštite. Podsjetimo, proteklih dana izvršena je izgradnja zaštitnog zida u dužini od oko 60 m te je izvršena odvodnja podzemnih voda iz šireg područja.

Ova akcija je pokazala važnost i opravdanost ranijih aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj kojim komanduje načelnik Nermin Mandra koje su se odnosile na formiranje jedinica civilne zaštite opće namjene koje čine građani, te odluka koje su rezultirale opremanjem struktura civilne zaštite svim vrstama alata i opreme (kombinezoni, čizme, motorna pila za kamen i beton, vozilo četverotočkaš, lopate, motorne pile, građevinska kolica.