|

Uspješno deaktivirana i treća aviobomba pronađena na gradilištu u Sarajevu

Uspješno deaktivirana i treća aviobomba pronađena na gradilištu u Sarajevu
5
Dž. L.
10.9.2019. u 12:23
24
komentara
5

dijeljenja
1/8 Foto: FUCZ
2/8 Foto: FUCZ
3/8 Foto: FUCZ
4/8 Foto: FUCZ
5/8 Foto: FUCZ
6/8 Foto: FUCZ
7/8 Foto: FUCZ
8/8 Foto: FUCZ
Nakon što je jutros na gradilištu novog tržnog centra u Sarajevu u blizini zgrade RTV doma pronađena i treća aviobomba, tim za Uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uspješno je deaktivirao i ovu bombu.
Kako kažu iz FUCZ-a, nakon što je ustanovljeno da se radi o aviobombi iz Drugog svjetskog rata, istoj kao i prethodne dvije, u skladu s operativnim procedurama izvađen je upaljač, čime je i ova aviobomba uspješno deaktivirana.

Bomba će večeras oko 20 sati biti premještena na sigurnu lokaciju izvan grada gdje će u petak biti uništena zajedno sa još dvije aviobombe koje su prethodno deaktivirane.

Građani okolnih naselja u krugu od 1.200 metara su uoči današnjeg deaktiviranja bombe bili upozoreni da se udalje od prozora, to jeste da ne borave u prostorijama koje su okrenute prema mjestu poronalaska bombe. Stručni tim FUCZ-a procijenio je kako nije bilo potrebe za evakuaciju stanovništva.

Podsjećamo, u roku od sedam dana na gradilištu u Sarajevu pronađene su dvije aviobombe. Pripadnici FUCZ-a svakodnevno borave na ovom gradilištu s radnicima, ali detaljna analiza ovog terena izuzetno je otežana zbog visoke koncentracije metala.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...