Igor Davidović
0

"Uspješnim ustavnim reformama do ukidanja viza"

SRNA
Ambasador BiH pri OEBS-u i bivši šef pregovaračkog tima BiH sa EU Igor Davidović ocijenio je da će uspješno okončane ustavne reforme do kraja godine bolje kvalifikovati BiH za ukidanje viznih ograničenja i za kandidaturu za članstvo u EU od bilo kakvih formalnih zahtjeva.

On je istakao da tehnički razlozi ne mogu biti izgovor za ono što iz unutrašnjopolitičkih razloga nije urađeno, što, kako je naveo, ukazuje na odsustvo vizije među političarima i političkim partijama u BiH, motivisanim prvenstveno vlastitim političkim interesima.

"Odugovlačenje, pretjerano taktiziranje i politizacija, te pretvaranje u problem svega što realno nije i ne bi trebalo biti problem, nikada nisam odobravao, niti ću to odobravati u budućnosti", rekao je Davidović za internet stranicu njnjnj.reci.ba.

On je upozorio da bi neispunjavanje uslova za ukidanje viza moglo prouzrokovati "još jednu dodatnu podjelu u zemlji, koja je raznih podjela već odavno sita".

Davidović je naglasio da su pregovori sa EU - od pridruživanja do sticanja statusa punopravnog članstva - veoma zahtjevan i dugotrajan proces, koji zahtjeva koncentrisanu akciju domaće vlasti, stanovništva i institucija EU.

On je istakao da je evropski koncept integracija "podjednako dobar, potreban i prihvatljiv za sve" i da treba iskoristiti trenutak svesrdne podrške, kako u Briselu, tako i među građanima za evropsku integraciju BiH.

"Često sam iznenađen stepenom podrške za naše pridruženje EU. Takvu pozitivnu klimu ne bismo smjeli zanemariti, a pogotovo je ne bismo smjeli obezvrijediti i propustiti", zaključio je Davidović.