BiH
85

Uspješna vježba GSS FBiH u Blagaju: Povrijeđeni zbrinut, oprema provjerena

Klix.ba
Gorske služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) izvela je jučer u Eko centru u Blagaju vježbu medicinskog zbrinjavanja, spašavanja i transporta povrijeđenog iz ferate.

U vježbi “Zajedno 2016” je učestvovalo 76 spasilaca iz devet stanica u sastavu GSS FBiH. Simulacija složene operacije zbrinjavanja, spašavanja i transporta povrijeđenog zahtijevala je dobro planiranje, sigurnu provedbu akcije i uspješnu koordinaciju rada gorskih spasilaca.

Pripadnici GSS FBiH su medicinski zbrinuli povrijeđenu osobu i na pravcu njenog transporta osigurali i postavili sidrišta, priječnice, međuosiguranja i osiguranja potrebna za sigurnu realizaciju transporta i vježbe u cjelini.

Vježbom je provjerena spremnosti i obučenosti pripadnika GSS FBiH, koordinacija između sudionika vježbe, funkcioniranje i uspostavljanje veza u akcijama spašavanja, a provjeren je i dio opreme sa kojom raspolažu Stanice i GSS FBiH. Prema iskustvima iz ove vježbe stvorene su pretpostavke za izradu standardnih operativnih procedura (SOP) za djelovanje GSS FBiH.

Vježbi su prisustvovali predstavnici Civilne zaštite i EUFOR-a, a njenu realizaciju su pomogli Omladinski klub "Novi val" iz Blagaja i Crveni križ Grada Mostara.