{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješna saradnja bh. i makedonske armije

S
15.11.2011. u 16:12
0
2
Uspješna saradnja bh. i makedonske armije
0
Uspješna saradnja bh. i makedonske armije
Milojčić i Kotevski
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Miladin Milojčić primio je danas u Sarajevu načelnika Generalštaba Armije Republike Makedonije generalmajora Goranča Kotevskog koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu BiH.
Milojčić je, u izjavi za medije, istakao da oružane snage Makedonije i BiH imaju mnogo dodirnih tačaka te da će i do sada uspješna suradnja biti nastavljena.

"Obje vojske imaju jasan cilj - evroatlantske integracije i mi činimo napore u ovom pravcu. Makedonija je već deset godina u MAP-u i sigurno će nam poslužiti njihova stečena znanja i iskustva", rekao je Milojčić.

Kotevski je u toku susreta ponudio Milojčiću da pošalje tri do četiri kandidata na školovanje na Akademiju u Makedoniju.

"Razgovarali smo o nekoliko oblasti: unapređenje bilateralne suradnje između dvije armije, razmjena iskustava i naučenih lekcija u raznim misijama i angažmanima i korištenje zajedničkih kapaciteta u edukaciji, obuci i treningu naših vojnika", rezimirao je Kotevski.

Makedonija je već ispunila sve uvjete za pristup NATO-u, ali zbog političkog problema, odnosno, imena zemlje, još nije član Alijanse.

Kotevski je istakao da su "vojnici savladali sve prepreke pa će pomoći političarima da savladaju svoje u ostvarivanju ovog cilja".

Dodao je da je zadovoljan suradnjom armija Makedonije i BiH, ali da ima mjesta za intenzivniju suradnju.

"Nadam se da će ova bilateralna suradnja doprinijeti tome da naše dvije armije postanu izvoznici, a ne uvoznici stabilnosti", zaključio je Kotevski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: