Sindikat obrazovanja USK
0

"Uspjesi konja važniji od nastavnika i učenika"

Piše: T.Sekulić
Prosvjetni radnici osnovnog i srednjeg obrazovanja i policajci u Unsko-sanskom kantonu već su u trećoj sedmici štrajka. Blizu 45.000 učenika je van svojih školskih klupa, a da bi se oni vratili u učionice prosvjetni radnici zahtijevaju ispunjenje minimalnih uslova za rad. Upravo radi toga oglasio se i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke kulture BiH.

U srijedu su održani i pregovori Vlade i Sindikata Unsko-sanskog kantona (USK), no završeni su bez ikakvog dogovora, u sindikatu kažu da je takvim ishodom pokazano da su važniji uspjesi konja od nastavnika, učitelja, profesora i njihovih učenika. Ovim se mislilo da je vlada veću pažnju posvetila konjičkim trkama nego ljudskim sudbinama.

"Priča koja se zove Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu, od strane onih koji su zastupali interese FBiH, je priča koja liči na „bajku“, u kojoj su radnici i sve socijalne kategorije, trebale biti "crvenkapice“. Poražavajuća je činjenica da su pregovarači zaboravili da kantoni imaju svoje ustave, svoju zakonodavnu i izvršnu vlast i da radnici svoja prava iz radnog odnosa štite svojim kolektivnim ugovorima, te da pitanja plaće i naknada, se mogu samo rješavati u dogovoru sa sindikatima", naveli su iz SSVOONK-a.

"U Unsko-sanskom kantonu dolazi do potpunog kršenja svih Međunarodnih konvencija o radu i ljudskim pravima. Radnicima su umanjene plate, topli obrok, oduzet im je regres. Tražimo minimalne uvjete za rad, no, očigledno je da nadležna vlast ne želi ništa učiniti po tom pitanju, a uz to još dolazi i do zloupotrebe položaja", izjavila je za Sarajevo-x.com Dženana Tanović-Hamzić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke kulture BiH.

Iz sindikata navode da zakonodavna i izvršna vlast Unsko-sanskog kantona, kao i pojedine općinske vlasti, vrše mobing na učesnicima u štrajku, pozivajući zaposlenike i naređujući im da u ponedejeljak, 12.10.2009. godine počnu sa radom, iako, niti jednom zahtjevu zbog kojeg je sindikat organizirao štrajk, nisu udovoljili.

"Ministar obrazovanja u tom kantonu poziva učesnike štrajka da se u ponedjeljak vrate na posao, a štrajkačima je također uskraćeno i pravo na plaću, što je nezakonito. Naime, naš kolektivni ugovor nam garantuje isplatu plaće za vrijeme trajanja štrajka", kazala je Tanović-Hamzić.

Iz sindikata su također poručili da će još jednom pozvati zakonodavnu i izvršnu vlast da učine nešta kako bi se došlo do rješenja i kako bi se učenici vratili u svoje klupe.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke kulture BiH je također najavio i tužbe radi zloupotrebe položaja predstavnika vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

"Mirni štrajk će biti nastavljen sve do ispunjenja zahtjeva, a naši zahtjevi su zaista minimalni, želimo samo osnovna ljudska prava", zaključila je predsjednica sindikata Dženana Tanović-Hamzić.