Hajrudin Salihović
0

Uspješan dosadašnji tok NATO vježbe

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pomoćnik ministra odbrane BiH za telekomunikacije Hajrudin Salihović rekao je da je zadovoljan dosadašnjim tokom izvođenja komunikacijske vježbe "Združeni napor 2009", koja se uspješno realizuje prema svim predviđenim planovima i aktivnostima.

"Ova vježba veliki je korak za BiH u smislu njenog približavanja prema NATO-u, jer se prvi put izvodi van zemalja članica NATO-a", rekao je Salihović danas novinarima u kasarni "Kozara" u Banjaluci, nakon zajedničkog obilaska mjesta na kojem se vježba izvodi, te upoznavanja medija o njenoj organizaciji i funkcionisanju.

Salihović je rekao da je ovo trenutno jedna od najvećih telekomunikacijskih vježbi na svijetu, čiji je glavni sajt postavljen u Kasarni "Kozara".

On je izrazio očekivanje da će ova vojna vježba i u narednom periodu biti organizovana u BiH, odnosno u Banjaluci s obzirom na već postojeću infrastrukturu koja je izgrađena za njeno izvođenje. 

Direktor vježbe "Združeni napor 2009", pukovnik Rik Dolesin ocijenio je da se vježba odvija veoma dobro, ističući da je posebno zadovoljan sa pripremama koje su obavljene za njeno izvođenje u Kasarni "Kozara" u poređenju sa druga dva sajta.

"Glavni cilj ove vježbe je povećanje partnerskih odnosa i kompatibilnosti u komunikacijskoj opremi", istakao je Dolesin. 

On je rekao da se vježba prvi put izvodi na glavnom sajtu u Banjaluci i dva pomoćna sajta u Holandiji i Danskoj, te zaključio  da se vježba uspješno realizuje.
Govoreći o mogućnosti da se ova vježba i iduće godine ponovo održi u Banjaluci, Dolesin je rekao da još  nije odlučeno gdje će se vježba održavati, ali da su vođene neke diskusije da od iduće godine jedan od pomoćnih sajtova za izvođenje ovakve vježbe bude postojeći sajt u Banjaluci.

Zamjenik tehničkog direktora vježbe "Združeni napor" Hajnerih Krispler upoznao je predstavnike medija o  šematskoj  organizaciji  i sadržaju vježbe   u Centru za kontrolu i komunikacije, koji, kako je istakao, predstavlja samo srce ove vježbe.

Predstavnik ministarstva odbrane BiH pukovnik Alija Kožak rekao je da je BiH tokom jednogodišnje pripreme za izvođenje ove vježbe uspješno realizovala sve postavljene zadatke, kako bi omogućila da vježba počne na vrijeme i da se uspješno realizuje.

"Glavni sajt izvođenja vježbe ovdje u Banjaluci je najpripremljeniji sajt prema nekim neoficijelnim ocjenama koje imamo od američke komande za Evropu na kojem učestvuje najviše država NATO i Programa partnerstva za mir, dok su ostala dva pomoćna sajta u Holandiji i Danskoj", istakao je Kožak.

Predstavnik Vojske Srbije pukovnik Goran Trampić rekao je da je dosadašnji tok vježbe vrlo pozitivan, jer je omogućeno da se u startu realizuju sve planirane aktivnosti.

"Nije bilo nikakvih propusta u organizaciji i pripremama ove vježbe i u procesu realizacije testova koji se rade ovdje. Naš osnovni zadatak je da provjerimo naše telekomunikacione i informatičke sposobnosti da vidimo gdje se nalazimo i da ih poboljšamo kako bi Vojska Srbije imala sposobnosti da izvršava i zadatke u mirovnim operacijama", zaključio je Trampić.
Završetak vježbe je 17. septembra kada će u Banjaluci boraviti najviše političko rukovodstvo BiH i entiteta, grada Banjaluke i delegacije Hrvatske, Srbije i Crne Gore. 

U vježbi direktno i potpuno ravnopravno učestvuje više od 500 vojnika iz 39 država NATO, među kojima i zemlje članice programa "Partnerstvo za mir".