Zbog neuvođenja plavog dizela
0

Usorac traži smjenu ministra Krajine i najavljuje proteste ratara pred Vladom FBiH

FENA
Vladimir Usorac
Vladimir Usorac
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac tvrdi da će ratari, 4. oktobra, na proteste u Sarajevo, jer Upravni odbor Uprave za indirektno oprezivanje BiH danas nije donio odluku o uvođenju plavog dizela.

Usorac je u izjavi novinarima kazao kako je ogorčen takvim odlukom te traži, kako kaže, smjenu resornog ministra u Vladi Federacije BiH.

“Nadali smo se da je dogovor postignut i da neće biti problema. Mi, 4.oktobra dolazimo u Sarajevo, pred Vladu FBiH. Nadamo se da će premijer Nermin Nikšić već danas smijeniti ministra Antu Krajinu koji ‘nije ispoštovao dogovor’ oko plavog dizela”, ustvrdio je Usorac.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UOUIO) nije bilo podrške da se pokrene postupak izmjena i dopuna Zakona o akcizama u vezi s "plavim" dizelom kao pomoć poljoprivrednicima, ali ostaje da se to pitanje ponovo razmatra i očekuje se da će dogovor ipak biti uskoro postignut.

Predsjedavajući UOUIO i ministar finansija BiH Nikola Špirić ističe da nije bilo saglasnosti u prijedlozima koje su dali predstavnici bh. entiteta, ali smatra da je svim članovima stalo da se uvede "plavi" dizel kao pomoć ratarima.

„Ostale su rezerve iz FBiH na prijedlog koji je sačinilo Ministarstvo finansija BiH“, naveo je Špirić, ali i naglasio da i on ne tvrdi da je to jedini mogući prijedlog.

Naglasio je i da su očekivali da će im i nadležni odbori parlamenata dati svoje primjedbe da bi se poboljšale izmjene i dopune ovog zakona.

Federalni ministar finansija Ante Krajina pojašnjava da taj entitet nije protiv uvođenja "plavog" dizela, ali da su imali svoj prijedlog koji se razlikuje od onog UIOBiH.

„Jesmo za uvođenje plavog dizela i prihvatamo inicijativu za izmjene zakona, ali samo da poljoprivredna gazdinstva koja se budu oslobodila plaćanja putarine, budu raspoređena po entitetima iz kojih dolaze“, kazao je Krajina i pojasnio da to znači da gazdinstva koja su iz FBiH idu na teret prihoda tog entiteta i također isto tako i za RS.

„U tome je bila jedina razlika u prijedlozima“, dodao je Krajina koji također očekuje da se ovo pitanje može usaglasiti i ne smatra da je njihov prijedlog nekorektan, jer bi svaki entitet snosio dio tereta za gazdinstva na njegovom prostoru.

Nikola Špirić je potvrdio da, ukoliko se uvede "plavi" dizel za poljoprivrednike u BiH, bilo bi do 50 miliona prihoda manje na jedinstvenom računu UIO, uz pretpostavku da se „maksimalno“ spriječe zloupotrebe.

„Uvođenje svake novine, pa i plavog dizela, vuče za sobom mogućnost zloupotreba“, kazao je predsjedavajući UOUIOBiH.