Naselje Kološevići
234

Usora probila do 20 kuća kod Tešnja, mještani ne pamte veću poplavu

Piše: E. M.
Nabujalu Usoru i poplavu koja je pogodila Kaloševiće u općini Tešanj, gdje je voda probila do 20 kuća, ne pamte ni najstariji mještani ovog naselja.

Usora je sinoć pokazala svoju snagu, kako su nam rekli mještani, kako je nije pokazala ni 2014. godine kada su Bosnu i Hercegovinu zahvatile nezapamćene poplave. Nasip koji se nalazi iznad Kaloševića kod Tešnja sinoć je popustio, a nabujala Usora prodrla je do kuća. Iako se danas povukla, na kućama su vidljivi tragovi visine vodostaja od protekle noći.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U Kaloševićima sinoć niko nije spavao. Zahir Bobarić jedan je od mnogih koji se borio s vodenom bujicom i spašavanjem stvari.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Usora je probila nasip i u roku od pet minuta došla do kuća. Narod nije bio spreman na ono što ih je pogodilo. Desilo se što se desilo. Ovo je već sedmi put da ovo područje biva poplavljeno, ali nikada u ovolikoj mjeri. Niko ništa ne poduzima", kazao je Bobarić te dodao: "Načelnik je danas došao, obilazi, a trebao je sinoć doći i zagaziti u vodu. Sinoć nisam spavao, a jutros smo počeli sve to čistiti".

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Danas u Kaloševićima mještani ispumpavaju vodu iz domaćinstava i dvorišta, a mnogi od njih ostali su zatočeni u svojim kućama.

Mještani su ogorčeni na vlast koja nije reagovala na vrijeme. Očekivali su da će nadležni već biti spremni na najgori scenarij, ali aktivnosti na sprečavanju štete poduzete su tek sinoć kada je nasip probijen.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Načelnik Tešnja Suad Huskić kazao je da se Usora povukla u korito i da se ispumpavaju vode iz stambenih i pomoćnih objekata. Situaciju otežava prekid vodosnabdijevanja.

"Tokom dana ćemo ispumpati vodu iz objekata i nastavit ćemo sanaciju štete. U ovom slučaju vreće s pijeskom ništa ne bi mogle spriječiti. Ovdje je voda bila visine dva metra i sigurno je da tim vrećama ništa ne bismo riješili. Ovo je prva lokacija gdje se Usora sinoć izlila iz korita. Nasip nije probijen 2014. godine, jučer smo ga ojačavali, ali nivo Usore je bio viši nego 2014. godine", kazao je Huskić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Najteža situacija u općini Tešanj je upravo u Kaloševićima gdje je poplavljeno 20 objekata.