Oregon, SAD
0

Uslovna kazna za oca misice koji je lagao o ulozi u ratu u BiH

Sarajevo-x.com
Milenko Krstić
Milenko Krstić
Milenko Krstić, otac bivše Miss Oregona, Danijele Krstić, lagao je američkim vlastima da nije učestvovao u ratu u BiH, te je u nedjelju uslovno kažnjen.

Kad je 53-godišnji Krstić iz Beavertona tražio azil u Sjedinjenim Američkim Državama, prešutio je da je pet godina živio u Zvorniku, gdje je bio član Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, jedinice koja je učestvovala u pokolju nenaoružanih muslimanskih zatvorenika.

"Nikoga nisam ugrozio", rekao je suznih očiju. "Spasio sam svoju porodicu. Molim vas da mi oprostite."

Početkom jula Krstić je priznao krivicu za laganje vlastima, ali je ipak prošao bez zatvorske kazne. Ipak, i dalje je moguće da on, njegova supruga i dvije kćerke budu deportovane u našu zemlju. Oni su 1998. stigli u Portland u Oregonu kao izbjeglice. Zaposlili su se i, kako je rečeno na sudu, bili korisni članovi zajednice.

Javni branilac je ranije istakao da nema dokaza da je Krstić lično učestvovao u masakru, a on tvrdi da je bio zapisničar.

Za ovakvo krivično djelo kazna je i do šest mjeseci u zatvoru, ali je, kako piše list "Oregonian", sutkinja Anna J. Brown uzela u obzir da je Krstić vrijedan radnik, vjeran suprug, dobar otac i čovjek okružen prijateljima i porodicom, te ga osudila na jednogodišnju uslovnu kaznu.

Njegova odbrana predočila je 80-minutnu prezentaciju u kojoj jedan se govori protiv nacionalizma koji je poslao BiH u rat, te Krstića prikazuje kako se vraća u svoje spaljeno selo i govori da je morao postati članom Zvorničke brigade jer bi u suprotnom morao u zatvor.