{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usljed vrućina građani često traže hitnu pomoć

F
1.7.2008. u 13:00
0
0
Usljed vrućina građani često traže hitnu pomoć
0
Usljed vrućina građani često traže hitnu pomoć
Visoke temperature i slaba cirkulacija zraka znatno utječu na pogoršanje zdravstvenog stanja posebno starijih osoba, hroničnih bolesnika i osoba slabije fizičke kondicije, te se stoga preporučuje maksimalno izbjegavanje boravka na otvorenom prostoru u periodu kad je sunce najjače i redovno uzimanje propisane terapije.
Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prim. dr. Alija Mulaomerović kaže da su u toj medicinskoj ustanovi najučestaliji pacijenti sa simptomima bolesti srca i krvnih sudova. Usljed visokih tamperatura, povećane vlažnosti u zraku i slabe zračne cirkulacije povećan je i broj slučajeva vrtoglavice, glavobolje, omaglice, te kolapsna stanja. Registrirane su i stomačne tegobe i infekcije disajnih puteva.

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 sati. Ukoliko se ipak izlazi na sunce u pomenutom periodu bitno je zaštititi glavu laganim šeširom ili kapom, a važno je i druge dijelove tijela zaštititi laganom svijetlom odjećom od prirodnih materijala. Gubitak tečnosti, uzrokovan znojenjem, najbolje je nadoknaditi negaziranim bezalkoholnim pićem i hladnim čajevima. U vrijeme velikih vrućina trebalo bi izbjegavati teže fizičke napore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: