Zatvaranje kampa
327

Ušli smo u Vučjak nakon iseljavanja šest stotina migranata: Bageri, smeće, blato...

D. Be.
Preostalih šest migranata na Vučjaku od jutros u nevjerici prati rad bagera koji uklanjaju šatore u kojima su do jučer boravili sa svojim prijateljima. Ekipa Crvenog križa učestvuje u čišćenju divljeg migrantskog kampa koji će u toku dana biti i zvanično zatvoren.

Blizu šest stotina migranata jučer je ušlo u 14 autobusa te su krenuli na put dug 350 kilometara prema kasarnama u Ušivku i Blažuju kod Sarajeva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U ranim jutarnjim satima bager i kamioni su stigli na Vučjak kako bi uklonili sve ono što je ostalo od divljeg kampa u kojem su mjesecima boravile stotine migranata koje su gradske vlasti i policija sklonili s gradskih ulica Unsko-sanskog kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako je sada pritisak migrantske krize na ovaj kanton znatno smanjen, u razgovoru s osobama koje su izmještene u Ušivak i Blažuj saznajemo da se mnogi od njih ne planiraju dugo zadržati u Kantonu Sarajevo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kazali su nam da je njihov cilj poznat od prvog dana kada su kročili na područje BiH, a to je da nastave put ka zemljama Evropske unije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na Vučjaku su ostale velike količine smeća, ali i pokvarene hrane, zbog čega se širi neugodan miris. Nadležni su naložili prekopavanje cijelog terena nakon što se uklone šatori i otpad.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Blizu 330 migranata jutros oko 5 sati stiglo je i u kasarnu Blažuj kod Sarajeva, a 370 migranata je oko ponoći smješteno u Ušivak gdje će imati mnogo humanije uslove za život nego što su imali na području Vučjaka kod Bihaća.