Poučne poruke
4

Uskršnja misa u Mostaru: Ovo je događaj koji nadilazi naše ljudske spoznaje

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Uskršnjim misama u brojnim hercegovačkim crkvama obilježava se najveći kršćanski blagdan Uskrs. Svečanu misu u prepunoj Franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru služio je provincijal fra. Miljenko Šteko.

Poručeno je da događaj Uskrsa nadilazi naše ljudsko spoznavanje po naviklostima na zakone i pretpostavke vremena i prostora, na odnose između ljudi, stvari i pojavnosti. Taj nas događaj nad događajima, uranjajući nas u otajstvo, tjera na samo priznanje: "Misterij, tajna vjere!"

"I mi danas, s drhtavom sigurnošću vjere, u treperavoj dubini svoje duše, možemo imati udjela u toj pouskrsnoj noći njegovih učenika, po mjeri milosti koja nam se liturgijom i riječju daruje. Vjerujemo da će Uskrsli proći i kroz utvrđene zidove i zatvorena vrata našega vremena te nas iznenaditi zaključane danas – čije su misli i osjećaji iznimno snažno okrenuti ovostranome svijetu i vanjskom čovjeku", kazao je Šteko.

Naglašeno je da dok se ovih svetih dana vjernici sastaju u vjerničkome zborovanju i slavljenju otajstva, ne smije zaboraviti "pateću nam braću i sestre – one bolesne i siromaše, umorne i zapostavljene, kojih je – nažalost – sve više i po našim krajevima".

Najpoznatiji običaj vezan za ovaj blagdan je ukrašavanje jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje. Jaja se boje i ukrašavaju najčešće dva dana prije praznika, odnosno na Veliki četvrtak ili Veliki petak.