Ljepunice kod Tuzle
99

Uskrs u porodici Josipović: Vrijeme kada širimo ljubav među sobom

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U porodici Josipović iz Ljepunica nadomak Tuzle već 44 godine tradicionalno se obilježava Uskrs. Pripreme koje prethode samom obilježavanju ovog velikog kršćanskog blagdana traju nekoliko dana, a tako je bilo i ove godine.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je ovu porodicu za koju najznačanije dane u godini upravo predstavljaju oni u kojima se obilježavaju Božić i Uskrs.

U tim danima dom naših domaćina Mate i Marice Josipović na poseban način odiše vjerom, toplinom, duševnom ispunjenošću i ljubavlju. Cijeli ugođaj dodatno oplemenjuju sin Igor, kćerka Ivana i unučad Anđela, Ivan, Darija i Antea.

"Kada je riječ konkretno o Uskrsu, pripreme traju po nekoliko dana. Sve počinje od čišćenja kuće, a potom slijedi kupovina potrepština za spremanje tradicionalnog doručka, ručka i slastica te farbanje jaja", riječi su kojima Marica počinje razgovor za Klix.ba.

Tradicionalna trpeza

I ovogodišnja uskršnja trpeza puna je mirisnih jela koja su pravljena po tradicionalnim receptima koje je Marica uglavnom naslijedila od svoje majke.

Tu se, između ostalog, nalaze supa, pogača, razne vrste sireva i salata, pečenje, ali i suhomesnati proizvodi koje ova porodica samostalno priprema upravo za blagdanske dane.

"Naša tradicionalna trpeza uglavnom je pripremljena od sastojaka koje smo mi sami napravili. Naravno, ono što u porodici nismo mogli pripremiti to i kupimo", dodaje Marica.

Naša sagovornica veliku podršku u obavljanju svih poslova ima u suprugu Mati.

"Muž mi je od velike pomoći, jer da njega nema sve se ne bi moglo pripremiti. Naš pokretač u svemu ovome je i velika količina ljubavi za pripremom svega onoga što je potrebno za ovaj veliki blagdan", ističe.

Tradicionalno, već četiri decenije Marica uskršnja jaja farba na Veliki četvrtak.

Priča nam da ovaj posao iziskuje nekoliko sati vremena, a ovaj put rezultirao je šarenilom više od 100 jaja koja će podijeliti porodici, komšijama i prijateljima.

"Jaja farbam po tradicionlanoj recepturi, a ove godine mnogo su mi pomogle kćerka i unuka. Određenu količinu sam ofarbala u lukovici i sa raznim travama i meni su, iskreno, ta jaja i najljepša, a ostatak sam završila sa bojama", pojašnjava i dodaje da je 40 dana korizme provela u postu.

Uz jaja na stolu obavezna je i prigodna dekoracija, odnosno pilići koje je Marica ručno isheklala prije 50 godina.

Torta simbolična za Uskrs

Za razliku od Božića priča nam da za Uskrs pripremi nešto manju količinu kolača.

"Obavezno pripremim dvije do tri vrste kolača, a tradicionalno je prisutna torta koju sam kao djevojčica naučila pripremati od svoje majke. Torta nema poseban naziv, ali na njoj preovladavaju braon i žuta boja koja je i simbolična za Uskrs", pojašnjava ona.

Inače, sve velike pripreme u domu naših sagovornika budu završene do Velike subote kada Marica sa prepunom korpom hrane odlazi u crkvu na posvećenje iste.

Pored pogače, sira i suhomesnatih proizvoda, mjesto u korpi zauzimaju i kafa, šećer i cvijet.

Kada je konkretno riječ o uskršnjem jutru kod Mate i Marice ono počinje doručkom, nakon čega se odlazi u crkvu.

"Po povratku se vrše završne pripreme za ručak na koji nam dolaze djeca i unuci. Tada im se darivaju korpice s jajima. Nama je ovaj blagdan od posebnog značaja jer se u to vrijeme svi okupljamo na jednom mjestu i širimo ljubav jedni prema drugima", nadovezuje se Marica.

Tradicionalna soba

Topli dom Josipovića krasi i tradicionalna soba koja je posebno uređena u starinskom stilu, a pored djevojačkog kreveta ista je upotpunjena sa mašinom za šivenje, stolom, stolicama, starinskim ponjavama, ogledalom, dubkom za bebe, seharom, porodičnim fotografijama, ali i lutkicom u narodnoj nošnji.

"Ovu sobu koristim da se u određenim trenucima odmorim i duhovno oplemenim. Za vrijeme Božića u njoj spremam i odlažem kolače, a za Uskrs jaja", kaže na kraju našeg razgovora Marica koja običaje koje je naslijedila od svoje majke nesebično prenosi na svog sina, kćerku i unuke.