Najveći katolički blagdan
159

Uskrs u domu Kristine iz Mostara: Teško je bez okupljanja, ali slavimo jer je Isus u našim srcima

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Danas katolici širom svijeta slave Uskrs, najveći svoj blagdan, koji simbolizira pobjeda dobrog nad zlom i svjetla nad tamom.

To je dan kad se porodice okupljaju uz bogatu blagdansku trpezu, a njihove domove ispunjava smijeh i veselje uz neizostavnu tradiciju razmjene pisanica i natjecanja u međusobnom razbijanju ukrašenih jaja koja simboliziraju novi život.

Iako danas zbog pandemije koja se proširila svijetom u većini domova neće biti tradicionalnih okupljanja kao ni u porodičnom domu Kristine Pehar u Mostaru, ona je sve spremila kao i ranijih godina, jer kako ističe Uskrs će slaviti punim srcem.

Doček Uskrsa

''Bolje da umre selo nego običaji, kaže Kristina referirajući se na staru narodnu izreku. No, neće ići nikome u goste niti će njoj ko dolaziti, jer kako ističe iako običaje u svome domu njeguje ipak, poštuje pravila nadležnih institucija što smatra da treba i svaka osoba.

''Ja sam sve kući spremila kao i ranijih godina, samo u manjim količinama jer ćemo biti samo mi ukućani. Tako da će blagdanska trpeza biti bogata tradicionalnim jelima, kolačima i pecivima, kao i svake godine'', ističe Kristina.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Uz bogatu blagdansku trpezu neće izostati ni posebno ukrašena jaja koja simboliziraju ponovno rođenje i novi život, mnogima poznata kao uskrsne pisanice. Kristina ih je radila kako ističe s puno pažnje i ljubavi kao i svih godina do sada.

Čuvanje običaja

''Jaja su ofarbana i ukrašena, ali sam ove godine ofarbala najmanje jaja od kad znam za sebe'', kazuje Kristina. Ona se bavi dekupažom pa je za nju kako nam priča ukrašavanje uskrsnih pisanica uvijek posebna misija.

''Uvijek sam pisanice nosila u crkvu, djelila starim i iznemoglim osobama, a ove godine kako nema ni misnih slavlja ni okupljanja sve je svedeno na minimum. No ja sam nekoliko košarica opet poslala i sebi kući ostavila tridesetak da se tradicija ne gubi'', naglašava vrijedna domaćica.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ona kaže da svake godine u ukrašavanju jaja unese nešto novo, jer voli kreativnost i otkrivanje novog, pa je tako i ove godine radila novitete, ali ističe da je izbjegavala umjetne boje.

''Pored modernih ukrasa tradicionalno sam jaja bojila i lučenicom čuvajući način ukrašavanja koji su koristili naši predci'', kaže Kristina koja uživa u novitetima ali i čuva stare običaje Uskrsa.

Slavlje s ukućanima

Kaže da će Uskrs slaviti punim srcem sa svojim ukućanima. Priznaje da joj je teško što ove godine nema okupljanja na koja su svi naviknuti, ali to njoj neće biti razlog da radost Uskrsa ne dijeli kao i ranijih godina, jer naglašava da je Isus u ljudima i svim otvorenim srcima.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Bogu hvala u današnje vrijeme imamo svi modernu tehnologiju, pa se sa svojima najmilijama možemo čuti i vidjeti putem video poziva na raznim mrežama koje su nam dostupne. Ove godine na daljinu ćemo dijeliti radost sa svojim najmilijima, te uz modernu tehnologiju pratiti i misna slavlja, jer smo svjesni da je sada tako, ali da će i to jednom proći. Mora, sve je prošlo pa će i ovo'', kaže optimistična Kristina za Klix.ba.

Bit će kako kaže vremena i za druženja i za posjete jednih s drugima, kao i Uskrsa i svega.

''Kao što je i prije 2000 godina Uskrs prevladao tamu, ljudsko zlo i sve negativno, ja se tako nadam i iskreno u to vjerujem, da će i nakon svega ovoga što nas je snašlo'', ističe Kristina.

Unatoč pandemiji i zabrani kretanja kako kaže njoj ovo vrijeme nije beznadežno, jer s porodicom je u svojoj kući i imaju svega što je potrebno za život.

Uskrs bez okupljanja

''Ovo vrijeme koristimo za naše prijateljevanje bez nekih suvišnih posjeta i okrenuti smo sami sebi. Vidimo da nam je lijepo razgovarati jedni s drugima i uživamo u zajedničkom vremenu kojeg nam je zbog nametnutog tempa života svima manjkalo'', priznaje Kristina.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Stoga podsjeća sve one koji su bili željni vremena za sebe i za svoju porodicu da sada to koriste i ostanu u svojim domovima sa svojim najmilijima i poštuju naredbe nadležnih institucija, kako bi pomogli u borbi protiv širenje epidemije koronavirusa sa što manje negativnih posljedica.

''Ovo je jedna pošast koja će odnijet i ljudske živote, i svi znamo da iza ovoga ništa neće biti kako je bilo, ali treba i iz ovoga vremena najpozitivnije izaći, poručila je Kristina.