Kršćanska svetkovina
477

Uskrs u doba korone u Breškama kod Tuzle: Tradicionalno veselje zamijenila je tišina

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Tradicionalnu radost i veselje vjernika na veliki blagan Uskrs u dvorištu župne crkve u Breškama ove godine zamijenila je tišina zbog epidemije koronavirusa. Prigradsko naselje nadomak Tuzle na ovaj veliki dan za kršćane je pusto, a vjernici s molitvom na usnama provode vrijeme u svojim kućama.

Na proslavu najveće kršćanske svetkovine ekipa portala Klix.ba zaputila se prema Breškama. Za razliku od ranijih godina kada smo svjedočili velikim gužvama u ovom naselju, sada nas je dočekala sasvim suprotna slika. Ulice su puste, a putevima prođe tek po neki automobil.

U dvorištu župne crkve dočekao nas je župnik fra. Marko Antić koji je uskršnju svečani misu sam služio, bez prisustva vjernika. Na samom početku našeg razgovora konstatuje da je danas u ovom kraju izuzetno pusto i tužno.

"Imam osjećaj kao da je vrijeme stalo. Dvorište jeste prazno, ali mi i dalje slavimo Uskrs, kao da je sve sasvim normalno. Svete mise se održavaju, ali bez sudjelovanja vjernika. Vjerujem da i oni sudjeluju na svoj način, kako su im preporučili i naši biskupi, budući da smatramo da je porodica crkva u malom te da se svaka porodica na neki način pobrinula i pokazala svoje pravo lice. Nadamo se da su našli vremena i prostora za molitvu, susret i međusobni razgovor o ovom blagdanu kojeg danas slavimo", kaže Antić.

Marko Antić (Foto: A. K./Klix.ba)
Marko Antić (Foto: A. K./Klix.ba)

Gledajući kroz prizmu Uskrsa, on vjeruje da ćemo svi izaći kao pobjednici iz trenutka koji nas je sve snašao, a vezan je za epidemiju koronavirusa, koja je promijenila sve moguće životne tokove.

"Isus pobjeđuje zlo, upravo svojom dobrotom. Zbog toga se nadam da ćemo i mi svojim postupcima i razmišljanjima pobijediti ovo zlo koje nas je nekako spustilo na zemlju. Imam dojam da smo se kao ljudi nekako previše uzoholili i unatoč svim svojim tehničkim i tehnološkim dostignućima, smatrali smo da nam čak ni Bog nije toliko ravan. Nekako smo se podigli i zaboravili na Boga, a sada vidimo da nas je jedna stvar koja je nevidljiva spustila na koljena, ne samo u ovom kraju, već u cijelom svijetu", dodaje Antić u razgovoru za Klix.ba.

Značaj Uskrsa za vjernike je veliki jer simbolično gledajući on predstavlja pobjedu dobra nad zlom. Vjeruje se da je Isus svojom pobjedom i uskrsnućem, a prije toga mukom koju je podnio radi spasenja cijeloga čovječanstva, pokazao upravo tu snagu dobra.

"On se nije predao zlu, nego je kroz njega pokazao kolika je moć dobra te da se samo na takav način mogu pobijediti nedaće. Ni na koji drugi način. Ako na zlo pokušavamo odgovoriti zlom onda se ono samo uvećava, a jedino ga možemo pobijediti svojom dobrotom", naglašava župnik u Breškama.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Govoreći o ovogodišnjim pripremama za Uskrs, on navodi da su bile iste kao i do sada, s tim da se sve dešavalo bez sudjelovanja vjernika u crkvama.

"Mi smo slavili Veliki četvrtak kao spomendan Isusove posljednje večeri, imali smo svetu misu. Na Veliki petak su bili obredi koji su inače predviđeni, a sinoć, na Veliku subotu su također bili veliki obredi, uz početak slavlja Uskrsa, ali bez sudjelovanja vjernika", ističe Antić.

Život u Breškama drastično se promijenio unazad mjesec dana, čemu svjedoči i naš sagovornik.

"Imam dojam da čovjek sada više misli na sebe, na svoju porodicu i svoje najbliže. Možda nas ova situacija nekako i potiče na to i možda izvučemo nešto dobro i pozitivno iz svega ovoga. Nije sve u strci i tome da što više steknemo i imamo. Najveće bogatstvo je porodica i da sve što se događa treba se odvijati u njenom krugu. Sada imamo mnogo vremena da se družimo sa svojim najmilijima - roditelji sa djecom, stari sa unucima", potcrtava Antić.

Iz cjelokupne priče o Breškama, naš sagovornik na kraju kaže da se može vidjeti bogatstvo zbližavanja, ali i činjenica da je čovjek počeo propitivati svoj odnos prema sebi i drugome, a da su vjernici počeli malo više razmišljati o svom odnosu prema Bogu.