BiH
10

Uskrs u banjalučkoj porodici Horvat: Najbitnije je biti milosrdan

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Banjalučka porodica Horvat Uskrs dočekuje se velikom radošću. Osim uskršnjeg ambijenta u stanu, pripremili su tradicionalni doručak koji se uoči ovog praznika nosi na posvećenje, a sastoji se od šunke, kuhanih jaja, sira i mladog luka.

"Za vjernike kršćane, sve kršćane na svijetu Uskrs je jedan od najradosnijih događaja. To je radost, to je svjetlost koja dolazi u život kršćana, koju je donio Isus", kaže Antun Horvat i dodaje da je Bog došao na ovaj svijet među ljude, da ih spasi i izvede iz mraka.

Kada je ekipa Anadolije posjetila porodicu Horvat većina priprema za obilježavanje Uskrsa bila je završena.

Antun Horvat objasnio je da se "kršćani za ovaj radosni događaj pripremaju sa pet tjedana korizme", tokom koje razmatraju Isusov križni put, biblijske tekstove koji govore o tom događaju, u postu i molitvi.

"Evo obiteljska molitva kod nas u kući je, iako smo različite konfesije. Kršćani smo svi, ali supruga je pravoslavka, ja sam katolik. Razmatramo iz Svetog pisma događaje, Isusove muke. Gledamo u križ i gledamo Isusa na križu koji je za nas došao na ovaj križ da bi obezbijedio nama vječni život. Pripremamo se i na taj način što se odričemo postom i pomaganjem onim koji trebaju pomoć, obilazimo njih, bolesnike, siromašne, one koji nemaju. Odričemo se svoga obroka i nosimo ga onima kojima je to potrebnije nego nama", priča Horvat.

Naglasio je da se uoči Uskrsa simbolički unosi svjetlo u crkve, u živote vjernika, jer je Isus donio svjetlo koje im osvjetljava put u vječni život.

"Ovaj događaj je popraćen i drugom simbolikom, narodnom, farbanjem uskrsnih jaja, kićenjem na poseban način svojih domova. To donosi radost. To radosti i djecu i odrasle i odrasli su radosni kad vide ovakvo šarenilo. Ono što je najbitnije, a što je i simbol ove godine koju je papa proglasio godinom božanskog milosrđa - biti milosrdan kao otac nebeski, prema svojima bližnjima, pogotovo onima koji su u potrebi", kazao je Antun Horvat.

Stan Horvatovih za ovu priliku specijalno je okićen, osim farbanih jaja na stolu su se našli i narcisi koji se prema riječima domaćice Ružice Horvat smatraju uskršnjim cvijećem, te niz korpica, čokoladnih zečeva... Jaja je porodica ofarbala u petak, a osim tradicionalnih metoda, Sanja, kćerka Antuna i Ružice, okušala se i u malo modernijem ukrašavanju jaja po receptima sa interneta. Ružica je koristila recept svoje majke i bake, pa je jaja obojila u lukovici stavljajući ukrase od djeteline i cvijeća.

Upravo sa uskršnjim jajima Antun poredi svoju porodicu, jer je prema njegovim riječima "šarena". On je rođen u Podravini u Hrvatskoj, odrastao je u Varešu, u Bosni i Hercegovini, dok je Ružica iz Paraćina u Srbiji, a kćerka im je rođena u Postojni u Sloveniji. Obilježavaju praznike i po julijanskom i gregorijasnkom kalendaru.

"To su sve kršćanski praznici koji su jednaki. U stvari samo su po različitim kalendarima. Zašto ne bi proslavljali? Da je svaki dan slavlje bilo bi dobro, ali slavlje u onom pravom smislu. Čovjek živi za to da upozna Boga, da ga proslavlja, slavi svojim životom i ja se nadam da i mi ovdje svojim životom slavimo Boga", kazao je Antun Horvat.

Njegova supruga Ružica objašnjava da se smatra bogatijom od drugih, jer obilježava sve praznike duplo.

"Smatram da četiri, pet puta kada se u mojoj kući sastanu komšije, prijatelji, pa zar vam to nije danas najveće bogatstvo?! Meni se čini da ne moram jesti tri-četiri dana, ali ću tog dana podijeliti i oni će se toga sjećati, više druženja, nego onoga što su pojeli", kaže Ružica Horvat.

Za sebe kaže da je porodični ekonom, a suprug je hvali da je u stanju od jednog novčića napraviti dva. Praznike inače, priprema u skladu sa mogućnostima, a Uskrs joj je posebno radostan dan. Pored duhovnog dijela, bitno je kaže napraviti ambijent u kojem će porodica sve to doživjeti zajedno sa prijateljima.

"Imamo dosta komšija koji nam dolaze. Moram se pohvaliti to vam je Jugoslavija u malom. Biće i muslimana, pravoslavaca, katolika, komšija koji dođu da tucamo jaja", kazala je Ružica.

Ove godine za uskršnji ručak poslužit će podravski specijalitet, kojim želi da udovolji suprugu i kćerki, mlince sa kokošijim mesom.

"Ima tu i kolača, ima svega i obično tri dana traje to naše veselje i druženje", kaže Ružica.

Smatra da upravo zbog toga što ona poštuje običaje i vjeru kćerke i supruga, kao i oni njenu, u ovoj porodici vladaju harmonija i zadovoljstvo.

Uskršnji duh svojim sviranjem upotpunit će kćerka Sanja koja osim u kući svira i u crkvi na misama nedeljom i praznicima. Povodom Uskrsa svake godine svira na svetoj misi bdijenja.

Uskrsu se raduje, jer predstavlja simboliku vječnog života.

"Jer, Isus je umro za nas da bi mi živjeli i mi u to vjerujemo. Nada, radost, za vječni život i ljubav naravno prema bližnjima, potrebnima kroz to rastemo u tome", kazala je Sanja Horvat.

Sanja i njen otac aktivni su u mnogim humanitarnim projektima. On je član udruženja "Hrvatski radiša", a Sanja je u pokretu misionara milosrđa "Zdenac", dok je odnedavno počela izrađivati krunice za pomoć misionarima u cijelom svijetu.

Antun i Ružica su penzioneri, Sanja je nezaposlena, ali bez obzira na to trude se da koliko mogu pomognu drugima, jer kako kažu "ne živi se dobro ako imaš puno, to ne znači ništa".