BiH
2

Uskoro žuto trepćuće svjetlo tokom špica na semaforu na Šipu

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica izdat će nalog da na semaforu u naselju Šip u jutarnjim i popodnevnim špicama bude upaljeno žuto trepćuće svjetlo, zbog kilometarskih kolona i brojnih primjedbi građana kojima u popodnevnim satima treba više od pola sata da izađu iz grada prema Vogošći.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na ovaj način bio bi riješen problem koji već mjesecima muči vozače na ovoj relaciji, a Bubica kaže da će paljenje žutog svjetla na semaforu u špicama početi tek za 10-ak dana.

"Pošto kod nas ne može ništa danas ili sutra, mogu reći da žuto svjetlo na semaforu na Šipu možete očekivati tek za 10-ak dana i to će biti prijelazno rješenje do izgradnje kružnog toka na toj raskrsnici, čime ćemo trajno riješiti ovaj problem", rekao je Bubica za Klix.ba.

Kilometarske kolone

Pojasnio je kako je inicirao izradu idejnog rješenja za kružni tok na spomenutoj raskrsnici upravo zbog brojnih i svakodnevnih pritužbi građana na gužve i kilometarske kolone u jutarnjim i popodnevnim satima. Ovo je problem koji traje mjesecima, pa smo upitali ministra zašto se čekalo sve dosad da on bude riješen.

"Tu se radi o preklapanju nadležnosti. Činjenica je da je ta raskrsnica na području grada, ali isto tako riječ je o magistralnom putu za koji je nadležna Federalna direkcija za ceste. Međutim, zbog brojnih primjedbi građana odlučio sam inicirati izradu idejnog rješenja kružnog toka, kako bismo detalje mogli ispregovarati sa Direkcijom, jer je takva procedura. Što se tiče ovog projekta, početak radova možemo očekivati najranije na proljeće, što znači da bismo kružni tok na ovoj raskrsnici mogli imati već tokom ljeta 2014. godine", zaključio je Bubica.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Inicijativu za rješavanje ovog pitanja nedavno je u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo i šef Kluba poslanika SDA u Skupštini Dino Konaković.

Novac u budžetu za 2014.

"Evidentno je da je ovo veliki problem, ne samo za građane Šipa, već i za sve građane koji ulaze u grad iz pravca Vogošće, odnosno izlaze iz grada prema Vogošći. Vjerovatno je bila dobra namjera da se postavljanjem semafora riješi problem saobraćaja na ovoj raskrsnici, međutim, očito se to pokazalo kao loše rješenje. Moram istaći i da je načelnik Općine Centar Dževad Bećirović veoma zainteresovan za rješavanje ovog pitanja, baš kao i ljudi iz Direkcije za ceste, te će ovih dana biti upriličen i sastanak kako bi se donijeli određeni zaključci. Mislim da će Kanton Sarajevo izdvojiti novac za ovaj projekt u budžetu za narednu godinu, jer se tu ne radi o velikom iznosu, a puno toga će se riješiti na ovoj relaciji", rekao je Konaković za Klix.ba.