Obnova u Sarajevu
86

Uskoro završetak radova na popločavanju dijela trga na Ciglanama

Klix.ba
Do pogoršanja vremenskih prilika radnici firme Sela uspjeli su tokom izvođenja radova na popločavanju dijela platoa na Merhemića trgu od broja 13 ukloniti stare oštećene ploče i betonske podloge umjesto kojih su postavili novi sloj tampona i armiranobetonsku podlogu te su uradili adekvatan odvod površinskih voda s platoa.

"S obzirom na veliki promet pješaka ovim dijelom Merhemića trga na Ciglanama tokom izvođenja radova smo pazili da je uvijek jedna strana platoa slobodna za kretanje pješaka. Do sada smo velikim dijelom završili postavljanje ploča duž šetališta, samo su nam preostali određeni manji radovi oko novih šahtova. Također smo počeli postavljanje stubića kako bismo spriječili ulazak automobila na ovaj trg. Ukoliko dozvole vremenske prilike, završetak radova planiramo u roku od 15 dana", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme Sela.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz svog budžeta izdvojila 260.000 KM i načelnik Općine Nedžad Ajnadžić je prilikom obilaska radova na ovom gradilištu, koji su započeli sredinom septembra ove godine, ponovio da kroz ovaj projekt želi da stanovnici Ciglana i općine Centar dobiju lijep i uređen trg, bez automobila koji smetaju pješacima i uništavaju nove ploče, najmanje narednih 15 godina kao što je to slučaj u zemljama zapadne Evrope.

Kako je zamišljeno, privrednim subjektima koji imaju potrebu za snabdijevanjem će biti omogućena dostava namirnica u tačno određenom periodu dana i tačno određene težine vozila koja smiju ući na ovaj dio Merhemića trga.

Nove betonske ploče s granitnim slojem na vrhu, koje su postavljene na ovom dijelu Merhemića trga, su debljine do osam centimetara i otporne su na sve vremenske uvjete.