{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro završetak radova na "Maloj kuli" na Grdonju

F
26.10.2009. u 17:59
0
0
Uskoro završetak radova na "Maloj kuli" na Grdonju
0
Uskoro završetak radova na "Maloj kuli" na Grdonju
U okviru izgradnje budućeg spomen-parka 105. motorizovane brigade kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na Grdonju, u toku je sanacija, adaptacija i revitalizacija objekta ''Mala kula''.
Za taj projekt Općina Centar je u 2009. izdvojila 150.000 KM.

Po riječima Zijada Škame, direktora firme BOOC d.o.o., čiji su osnivači boračka udruženja Općine Centar, potrebno je još samo deset dana bez padavina kako bi svi vanjski radovi bili završeni, nakon čega slijede unutrašnji.

"Prilikom rekonstrukcije tog spomenika kulture pod zaštitom države vodilo se računa da se sačuva svaki originalni kamenčić, kako bi što veći dio ostao autentičan, a jedina novina je dograđeni prostor za vanjski lift, čija fasada se neće razlikovati od izvornog izgleda građevine", rekao je Škamo.

Sva velika oštećenja na objektu su sanirana, na fasadi su zamijenjeni oštećeni kameni blokovi, izgrađena je krovna konstrukcija...

U prizemlju Male kule bit će uređena spomen-soba 105. motorizovane brigade s eksponatima iz proteklog rata, infopult, kancelarija i kuhinja. Otvori na puškarnici će ostati autentični, s tim da će s unutrašnje strane biti zaštićeni staklom.

Stepenište, koje je ostalo u izvornom obliku, vodi na prvi sprat, gdje se nalazi galerija s koje se pruža pogled na spomen-sobu u prizemlju, a vodi i do još jedne puškarnice. Na vrhu Kule je prostor predviđen za ugostiteljski objekt, koji će svojim posjetiteljima ponuditi predivan pogled na grad.

Kod izgradnje i uređenja budućeg kompleksa spomen-parka 105. motorizovane brigade, koje će sigurno trajati nekoliko godina, planirani su i sportsko-rekreativni i ugostiteljski sadržaji da bi u budućnosti projekt bio ekonomski održiv, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: