Energetski efikasne zgrade
0

Uskoro završetak obnove Mašinskog fakulteta u Sarajevu

FENA
Radovi na zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu, koji bi trebali osigurati energetsku efikasnost objekta, privode se kraju.

Ovaj pilot projekt energetske efikasnosti, finansiran od USAID 3E projekta, UNDP BiH i samog fakulteta, ima za cilj prikazati kako energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima.

Efikasna obnova Mašinskog fakulteta obuhvata termalnu izolaciju zgrade, zamjenu prozora i instalaciju novog plinskog kotla. Za termalnu izolaciju zgrade upotrebljena je izolacija od 10 cm. Stari i trošni prozori se mijenjaju s novim prozorima, pružajući tako bolju zvučnu i toplotnu izolaciju.

Trenutno se instalira novi kondenzacioni plinski kotao sa modernim automatskim sistemom kontrole koji omogućava efikasniju potrošnju energije.

Očekuje se da će radovi biti završeni do početka decembra ove godine.

Prva mjera energetske efikasnosti zgrade fakulteta bila je instalacija mjerila za potrošnju vode, gasa, električne energije i toplotne energije. Taj sistem je instaliran u jesen 2010. godine kako bi se ustanovila osnovna potrošnja zgrade.

Novopostavljena mjerila imaju mogućnost daljinskog očitavanja, a softver koji se koristi je ISGE (Informacioni sistem za gospodarenje energijom), odnosno internet aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama.

Nakon završenog renoviranja zgrade i instalacije mjera za energetsku efikasnost, podaci o potrošnji energije će biti upoređeni s podacima mjerenja od prošle godine.

Razlika u potrošenoj energiji predstavljat će uštedu postignutu implementacijom energetski efikasnih mjera, odnosno stvarnu novčanu uštedu.

Time će pilot projekt jasno prikazati kako i koliko mjere energetske efikasnosti štede novac korisnicima zgrade.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je sa UNDP BiH i Mašinskim fakultetom Sarajevo prošle godine potpisao Pismo obaveze o implementaciji pilot projekta energetske efikasnosti na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Zajednička investicija USAID 3E projekta, Mašinskog fakultetata i UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene, iznosi više od 500.000 KM.

Projekt USAID-a Ekonomija energetske efikasnosti - 3E je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

Projekt 3E će, u slijedeće četiri godine, raditi na povećanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, malih i srednjih preduzeća te na podizanju svijesti građana o dobrobitima energetske efikasnosti.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz USAID-a.